Σουηδία: Μηδενίζει φόρο ηλιακής ενέργειας 

 

Ο συγκεκριμένος φόρος είχε στόχο εταιρείες με μεγάλες συστοιχίες ηλιακών συλλεκτών, και όχι  με ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες των σπιτιών τους. Αφορά παραγωγή ηλιακής ενέργειας ισχύος άνω των 255 κιλοβάτ. Μετά από αντιδράσεις η κυβέρνηση έκανε πίσω
REUTERS/STAFF

Ο συγκεκριμένος φόρος είχε στόχο κυρίως εταιρείες με μεγάλες συστοιχίες ηλιακών συλλεκτών, και όχι ιδιαίτερα οικογένειες με ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες των σπιτιών τους.

 

Η Σουηδία συνήθως θεωρείται ως μια χώρα στην πρώτη γραμμή της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, αλλά η κυβέρνηση εισήγαγε νωρίτερα φέτος έναν φόρο ηλιακής ενέργειας, τον οποίο οι περισσότεροι ειδικοί χαρακτήρισαν ως ένα τεράστιο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Τώρα, η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει δραματικά τον αμφιλεγόμενο φόρο.

Ο συγκεκριμένος φόρος είχε στόχο εταιρείες με μεγάλες συστοιχίες ηλιακών συλλεκτών, και όχι  με ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες των σπιτιών τους. Αφορά παραγωγή ηλιακής ενέργειας ισχύος άνω των 255 κιλοβάτ, αλλά μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των περιβαλλοντολόγων, η κυβέρνηση έκανε πίσω.

Για τεχνικούς λόγους ο φόρος αυτός δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς, οπότε το 2017 η σουηδική κυβέρνηση θα μειώσει το φόρο κατά 98%. Σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα, ο φόρος θα μειωθεί από 29,2 σεντ ανά κιλοβατώρα σε 0,5 σεντ ανά κιλοβατώρα, και οι εγκαταστάσεις κάτω των 255 κιλοβάτ θα συνεχίσουν να εξαιρούνται.

«Η αλλαγή επιτρέπει την ταχεία επένδυση στην ηλιακή ενέργεια, ενώ η μακροχρόνια φιλοδοξία μας είναι να καταργήσουμε εντελώς το φόρο στην ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον.

Η κυβέρνηση είχε αρχικά υποστηρίξει ότι εισήγαγε το φόρο ακολουθώντας οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα ανακοίνωσε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σύμφωνα με τα στατιστικά από την επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα της Σουηδίας, η συνολική εγκατεστημένη ηλιακή ισχύς στη χώρα το 2015 ήταν 79,4 μεγαβάτ.

Στα τέλη Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η εκτίμηση ότι το 2040 η χώρα θα είναι σε θέση να παράγει όλη την ενέργεια της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μόλις το περασμένο έτος, η Σουηδία ήταν σε θέση να λαμβάνει το 57% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αιολικής και της υδροηλεκτρικής ενέργεια.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ  23.11.2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s