Ο καιρός αλλάζει, οι ενοχλήσεις έρχονται

 Η υγρασία και οι  βροχές επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου, που «ξυπνά», προκαλώντας πόνους στις αρθρώσεις. Ένα παλιό κάταγμα «ειδοποιεί» ότι ο καιρός θα αλλάξει, ένας πόνος στη μέση επανέρχεται δριμύτερος…

  Ερευνες αναφέρουν ότι όσοι ζουν σε υγρό περιβάλλον, με λίμνες, ποτάμια, ή σε νησιά, παρουσιάζουν συχνότερα ενοχλήσεις στο μυοσκελετικό τους σύστημα.

«Στο επίπεδο του ασθενούς είναι πολύ σημαντικές οι καιρικές αλλαγές σε σωματικό και σε ψυχολογικό επίπεδο, στην εμφάνιση φλεγμονών και πόνου κατά τη διάρκεια αυτών» εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Γουδέβενος.

«Δεν είναι σπάνιο άτομα με αυτό το είδος πόνου να νιώθουν την αλλαγή του καιρού λόγω επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους αλλά να ντρέπονται να το αναφέρουν, επειδή πιστεύουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα τους περάσει για “τρελούς” και θα γελοιοποιηθούν»
.
Η βιομετεωρολογία είναι η επιστήμη που εξετάζει την επίπτωση των καιρικών αλλαγών στο ανθρώπινο σώμα και στην υγεία.
«Πιστεύεται ότι η αλλαγή της βαρομετρικής πίεσης είναι μια πιθανή εξήγηση, γιατί επηρεάζει τα σώματα των ανθρώπων. Είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που συμβαίνει κατά την απογείωση του αεροπλάνου ή στους αστροναύτες, στους οποίους παρατηρείται διάταση του όγκου του μεσοσπονδυλίου δίσκου, προκαλώντας πόνο» αναφέρει ο κ. Γουδέβενος.
Για να ανακουφιστεί κάποιος που νιώθει τέτοιου είδους πόνο, θα πρέπει κατ’ αρχάς να παίρνει τα φάρμακά του και να συμβουλευτεί τον φυσικοθεραπευτή του, ο οποίος θα του προτείνει διάφορες ασκήσεις, μετά από καλή προθέρμανση.
 Η  ζέστη μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις.
Η κίνηση βοηθάει πολύ, όπως και η καλή διάθεση.
Σύμφωνα με τον κ. Γουδέβενο, «οι άνθρωποι θα αρχίσουν να προσαρμόζονται στις βαρομετρικές αλλαγές. Το σώμα εγκλιματίζεται στην αλλαγή και το αρθρικό υγρό θα κυλήσει στις αρθρώσεις, ώστε ο ασθενής να αισθάνεται πιο εύκαμπτος και με λιγότερο πόνο».
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ  16. 10. 2016
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s