Οι 12 μαθητές Νάξου”επιχειρηματίες”

Η ιδέα για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα « Εικονική Επιχείρηση » ΤΟΥ Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Ελλάδα έγινε δεκτή αρχικά με ενθουσιασμό, που όμως τον διαδέχτηκε η δυσπιστία σχετικά με το τι μπορεί να κάνει κανείς εδώ .

Δημοσιεύθηκε: 18/07/2016

2016-07-12-1468350127-8788394-skado1.jpg

Κάποτε υπήρχαν πολλά παιδιά εδώ. Σήμερα, σε υποδέχονται μόλις δώδεκα. Η απορία που γεννιέται στο μυαλό σου είναι «Πού πήγαν όλοι?» Ή μάλλον «γιατί να αφήσει κάποιος έναν τόπο, που μοιάζει βγαλμένος από ζωγραφικό πίνακα?»

Βρίσκομαστε στο Σκαδό, ένα χωριό της πανέμορφης ορεινής Νάξου. Η απάντηση στις παραπάνω απορίες είναι μία: Αναζήτηση εργασίας. Στην περιοχή, οι ευκαιρίες είναι λίγες . Με τη συζήτηση ανακαλύπτουμε ότι οι περισσότεροι μαθητές αγαπούν τον τόπο τους και θα ήθελαν να παραμείνουν εδώ … Αν υπήρχαν θέσεις εργασίας … Και αν τις δημιουργούσαμε εμείς?

Η ιδέα για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα « Εικονική Επιχείρηση » ΤΟΥ Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων / Junior Achievement Ελλάδα έγινε δεκτή αρχικά με ενθουσιασμό, που όμως τον διαδέχτηκε η δυσπιστία σχετικά με το τι μπορεί να κάνει κανείς εδώ .

Η εικονική μας επιχείρηση φέρει την επωνυμία «Σκύλοι- οδηγοί» και έχει ως στόχο την εκπαίδευση σκύλων- οδηγών για άτομα με προβλήματα όρασης.

 Τα (εικονικά) έσοδα της επιχείρησης θα προκύψουν από την πώληση των εκπαιδευμένων σκύλων -οδηγών. Ένα ποσοστό από τα κέρδη της εταιρείας κάθε χρόνο θα διατίθεται για την δωρεά σκύλων- οδηγών σε άπορα και μακροχρόνια άνεργα άτομα με προβλήματα όρασης . Τα (εικονικά) έξοδα της εκπαίδευσης θα τα καλύψει η εταιρεία, crowdfunding με (για τα αρχικά έξοδα) και στη συνέχεια από τον προϋπολογισμό της. Ισχυρό σημείο της επιχείρησής μας είναι το ότι στην Ελλάδα είναι ελάχιστες οι υπηρεσίες για άτομα με ειδικές ανάγκες .

 

Ας μην ξεχνάμε ότι το ερώτημα «Μα, πού πήγαν όλοι?» Γεννιέται και στο μυαλό κάποιου, όταν αναζητά ανθρώπους με ειδικές ανάγκες στους χώρους εργασίας . Ο λόγος που δεν τους συναντά κανείς, είναι σχετικός με το δισταγμό των εργοδοτών να προσλάβουν ένα άτομο με ειδικές ανάγκες στην επιχείρησή τους  Η εταιρεία μας διέπεται από τις βασικές αρχές του σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων , του σεβασμού στη διαφορετικότητα, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Για το λόγο αυτό, στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας μας, αποφασίσαμε ότι υποχρεωτικά σε ποσοστό 20% επί του συνόλου των εργαζομένων, θα προσλαμβάνονται άτομα με ειδικές ανάγκες.

2016-07-12-1468350488-3619838-3.jpg

Μέσα από το πρόγραμμα γνωρίσαμε τον κόσμο των επιχειρήσεων , αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα, εντοπίσαμε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά μας, αλλά   και προβληματιστήκαμε σχετικά με σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

Συμμετείχαν όλοι οι μαθητές ενεργά, ανεξάρτητα από την επίδοση τους στα μαθήματα. Σε κάθε περίπτωση αναπτύξαμε οριζόντιες δεξιότητες που είναι δύσκολο να αναπτυχθούν στο «παραδοσιακό» σχολείο. Και είδαμε μαζί το μέλλον με μια λίγο πιο αισιόδοξη ματιά , στην εποχή του φόβου, της μιζέριας και της κρίσης. Γιατί ο φόβος δεν αξίζει σε κανένα νέο άνθρωπο . Είναι καιρός για δράση και ελπίδα. Την υλοποίηση του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» το η Εκπαιδευτικός ανέλαβε Ιωάννα Κουτσουμπάκη . Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εθελόντρια, Κύρια Ελένη Σκόνδρα , για την προθυμία και την υποστήριξή της.

Τα μέλη της Εικονικής μας Επιχείρησης:

• Γενικός Διευθυντής:
κ. Νικολάκης Παναγιώτης
• Διεύθυνση Οικονομικών:
κ. Κωνσταντίνος Ημερομηνία Φρατζέσκος
• Τμήμα Μάρκετινγκ-Πωλήσεων:
κ. Χωριανοπούλου Δέσποινα
κ. Χωριανόπουλος Μανώλης
κ. Μαγκανάρης Γιώργος
• Τμήμα Παραγωγής:
κ. Παναγιώτης Παρτσινέβελος
κ. Στυλιανός Φρατζέσκος
κ. Γρηγόρης Νικολάκης Μιχάλης-
κ. Μαρία Βιτζηλαίου
• Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού
κ. Μανωλά Μαρία

κ. Κωνσταντίνος Ημερομηνία Κοντόπουλος
κ. Κουφοπούλου Μαρία

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s