Το Άμστερνταμ iCapital της Ευρώπης

Το Άμστερνταμ πήρε τον τίτλο «iCapital» της Ευρώπης για το 2016 επικρατώντας μεταξύ των άλλων φιναλίστ, που ήταν το Βερολίνο, το Αϊντχόφεν, η Γλασκόβη, το Μιλάνο, η Οξφόρδη, το Παρίσι, το Τορίνο και η Βιέννη. Οι εννέα φιναλίστ προκρίθηκαν μεταξύ 36
amsterdam
 Οι συμμετέχουσες πόλεις, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη ενός συνολικού οικοσυστήματος καινοτομίας, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων τους.

Τη δεύτερη θέση, μετά από το Άμστερνταμ, κατέλαβε το Τορίνο, ενώ την τρίτη απέσπασε το Παρίσι.

Προϋπόθεση για να πάρει μια πόλη μέρος στο διαγωνισμό, ήταν να βρίσκεται σε χώρα μέλος, που συμμετέχει στο πρόγραμμα Horizon 2020 και να έχει περισσότερους από 100.000 κατοίκους.

Η νικήτρια πόλη και εν προκειμένω το Άμστερνταμ, θα λάβει χρηματικό έπαθλο 950.000 ευρώ, ενώ σε εκείνες που θα καταλάβουν τη δεύτερη και τρίτη θέση θα δοθούν κεφάλαια 100.000 ευρώ και 50.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ο θεσμός

Η πρώτη πόλη, που αναδείχτηκε European Capital of Innovation πριν από δύο χρόνια, όταν δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το θεσμό σε μια προσπάθεια να αναδείξει τα αστικά κέντρα της Ευρώπης, που κάνουν πρωταθλητισμό στην καινοτομία, ήταν η Βαρκελώνη.

Τα χαρακτηριστικά, που αναγνώρισαν και επιβράβευσαν οι διοργανωτές στις εννέα πόλεις, οι οποίες βρέθηκαν στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση του τίτλου, αφορούσαν, μεταξύ άλλων: το Βερολίνο λειτουργεί ως ένα ζωντανό αστικό εργαστήριο, όπου μπορούν να δοκιμαστούν καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας.

Η Γλασκόβη αντιγράφει και εφαρμόζει καινοτόμα μοντέλα, τα οποία στηρίζονται σε συμπράξεις βιομηχανίας, επιστήμης και κοινωνίας, ενώ το Μιλάνο ενισχύει την κοινωνική ένταξη και μια σειρά εναλλακτικών μοντέλων στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών, με σκοπό τη δημιουργία ευκαιριών για εξεύρεση θέσεων εργασίας.

Η Οξφόρδη διαμοιράζει με «ανοιχτό» τρόπο τον πλούτο της γνώσης μεταξύ των παγκοσμίως εγνωσμένων καινοτόμων οικοσυστημάτων της, ενώ το Παρίσι βασίζει τη στρατηγική του στην ανοιχτή καινοτομία, τη συνδεσιμότητα και την εφευρετικότητα, με στόχο να καταστεί παγκόσμιος κόμβος για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Τέλος, το Τορίνο ακολουθεί ανοιχτά πρότυπα καινοτομίας, στηρίζοντας κοινωνικά καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και για τη δημιουργία νέων ευκαιριών αγοράς στην αστική καινοτομία, με τη Βιέννη να εφαρμόζει στρατηγικές στην καινοτομία και στον τομέα των ΤΠΕ, που στηρίζονται σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

ΠΗΓΗ:impossible.news

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: