Στις 10 καλύτερες της Ευρώπης

Η Ευαγγελία «τράβηξε τα βλέμματα» των κριτών με το σύστημά της.Η πρότασή της κατάφερε να διακριθεί στις 10 καλύτερες καινοτόμες ιδέες μεταξύ 90 συμμετοχών από 30 χώρες. Έλαβε, μάλιστα μπαλαντέρ ως βραβείο του συστήματος που το καθιστούν πραγματοποιήσιμο.

Η άλγη ή διαφορετικά το φύκος (τα φύκια της θάλασσας) χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως δείκτης καθαρότητας των νερών της Μεσογείου. Αποτελεί δε, πρώτη ύλη για την εμπορική παραγωγή βιοκαυσίμων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν το 3% των παράκτιων υδάτων χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή φυκιών, θα μπορούσαν να παραχθούν περισσότερα από 60 δις γαλόνια υγρών καυσίμων.

Αυτή η ξεχωριστή ιδιότητά τους, ενέπνευσε τη Λαρισαία Ευαγγελία Χολέβα, πτυχιούχο του τμήματος Χημικών – Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου να εμπνευστεί και να υλοποιήσει, σύστημα επεξεργασίας και καθαρισμού του απόβλητου νερού και ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας από φύκια.

Με το Algorid, όπως ονόμασε το σύστημά της, διακρίθηκε στον εθνικό διαγωνισμό ιδεών πράσινης καινοτομίας στην Αθήνα και πήρε το εισιτήριο με άλλες δύο ομάδες για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης Κλιματικής Launchpad 2016 που έγινε το Σαββατοκύριακο που πέρασε στο Ταλίν της Εσθονίας.

Η Ευαγγελία, εντυπωσίασε με την παρουσίασή της και «τράβηξε τα βλέμματα» των κριτών με το σύστημά της. Κατάφερε να διακριθεί στις 10 καλύτερες καινοτόμες ιδέες μεταξύ 90 συμμετοχών από 30 χώρες. Έλαβε, μάλιστα μπαλαντέρ ως βραβείο για τα στοιχεία του συστήματος που το καθιστούν πραγματοποιήσιμο.

Επιστήμονας ΜΕ Νέα όνειρα το η 28χρονη Ευαγγελία Χολέβα ΘΕΛΕΙ ΝΑ δει Το Σύστημα που δημιούργησε ΝΑ εφαρμόζεται ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ καθώς μπορεί ΝΑ χρησιμοποιηθεί ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Η ΚΑΙ ΓΙΑ Οικιακή ΧΡΗΣΗ. Σημειώνει πως «το βιοαέριο που παράγεται από άλγη, είναι διαφορετικό από το φυσικό αέριο και οι λέβητες θα χρειαστούν μόνο μια μικρή μετατροπή ».

Ήδη το ενδιαφέρον για το Algorid είναι πολύ μεγάλο. Εταιρίες που λειτουργούν ως «επιταχυντές επιχειρήσεων» από την Κύπρο, την Ολλανδία και την Γερμανία, αναμένουν την αίτηση της Λαρισαίας για να περάσει στο στάδιο της εκπαίδευσης και της χρηματοδότησης υλοποίησης της ιδέας της.

Όπως εξήγησε για τη λειτουργία του συστήματος, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, «τα φύκια της θαλάσσης είναι το φυσικό φίλτρο του νερού, αφού απορροφούν τα στοιχεία που μολύνουν το νερό και δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα. Αν αναπτύξουμε άλγη σε στάσιμο νερό, με ταχύτητα μεγαλύτερη από την κανονική, το νερό φιλτράρεται και ρέει διάφανο και καθαρό. Η παραγωγή βιομάζας γίνεται από τη συγκεντρωμένη άλγη, στην οποία εφαρμόζοντας διάφορες μεθόδους, παίρνει τη μορφή του αερίου, του υγρού ή στερεού υλικού.

Να σημειωθεί πως η μία από τις 3 ελληνικές συμμετοχές στην Εσθονία κατάφερε να αναδειχθεί στις 10 καλύτερες της Ευρώπης.

Πηγή: “http://www.ert.gr

Leave a comment