Δωρεάν πρόσβαση σε NASA PubSpace

 

Κάθε επιστήμονας ή απλός πολίτης μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση σε επιστημονικά άρθρα που χρηματοδοτήθηκαν από την υπηρεσία μέσω του συγκεκριμένου πόρταλ, που ονομάζεται NASA PubSpace

 

Του Κώστα Δεληγιάννη

Ένα νέο πόρταλ όπου βρίσκονται όλες οι έρευνες που βασίσθηκαν σε κονδύλια της NASA, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος.

Κάθε επιστήμονας ή απλός πολίτης μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση σε επιστημονικά άρθρα που χρηματοδοτήθηκαν από την υπηρεσία μέσω του συγκεκριμένου πόρταλ, που ονομάζεται NASA PubSpace.

Το NASA PubSpace είναι αποτέλεσμα της νέας πολιτικής της υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία, οποιαδήποτε μελέτη χρηματοδοτεί θα πρέπει να διατίθεται δημόσια, μέσα σε ένα έτος από τη δημοσίευσή της σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

«Είμαστε χαρούμενοι με αυτή την ευκαιρία να διευρύνουμε την πρόσβαση στο πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιό μας από επιστημονικές και τεχνολογικές εκδόσεις», σημείωσε η Ντάβα Νιούμαν, υποδιευθύντρια της υπηρεσίας. «Προσκαλούμε τη διεθνή κοινότητα να εξερευνήσει μαζί μας τη Γη, τον αέρα και το διάστημα».

 Από το υλικό που μπορεί να βρει κανείς στο NASA PubSpace, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Όπως αναφέρει η υπηρεσία, στο πόρταλ δεν υπάρχουν πατέντες και άλλο υλικό που η ανάρτησή του θα παραβίαζε το ιδιωτικό απόρρητο ή θέματα εθνικής ασφάλειας.

 

Με το πόρταλ η NASA ανταποκρίνεται στο αίτημα του Λευκού Οίκου, ο οποίος από το 2013 έχει ζητήσει από τις αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες να βρουν τρόπους επέκτασης της πρόσβασης σε δημόσια χρηματοδοτούμενες έρευνες.

Επίσης, η πρωτοβουλία της υπηρεσίας εντάσσεται στη διεθνή τάση για άρση ολοένα περισσότερων περιορισμών στη διάθεση των επιστημονικών μελετών. Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένοι ερευνητές παρακάμπτουν τα καθιερωμένα επιστημονικά περιοδικά, «ανεβάζοντας» τα άρθρα τους απευθείας στο ίντερνετ.

Απαντώντας σε αυτή την τάση, τον περασμένο Μάρτιο οι υπουργοί Έρευνας & Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν ομόφωνα ότι, ξεκινώντας από το 2020, θα πρέπει να είναι ελεύθερη προσβάσιμη οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη βασίζεται με κάποιον τρόπο σε δημόσια χρηματοδότηση.

Όσον αφορά πάντως το NASA PubSpace, όφελος από το πόρταλ θα έχει και η υπηρεσία διαστήματος, αφού θα μπορεί πιο εύκολα να παρακολουθεί τις έρευνες που χρηματοδοτεί.

«Απλουστεύοντας την πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα, θα αυξηθεί σημαντικά η επίδραση των ερευνών μας», σημειώνει η Έλεν Στόφαν, επικεφαλής του επιστημονικού επιτελείου της NASA. «Είτε είμαστε επιστήμονες είτε μηχανικοί, πάντοτε« χτίζουμε »πάνω σε προγενέστερες δουλειές άλλων συναδέλφων μας».

Αυτή τη στιγμή στο πόρταλ υπάρχουν περίπου 900 άρθρα, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Το ήδη διαθέσιμο υλικό καλύπτει μία πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων, από τους τρόπους εκγύμνασης των αστροναυτών κατά τη διάρκεια των διαστημικών αποστολών, μέχρι τις πιθανότητες ύπαρξης ζωής στον Τιτάνα.

πηγη: naftemporiki.gr

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s