Νέος μηχανισμός στην καρδιαγγειακή

 

 

 

 Μελέτη ερευνητών από την Ελλάδα, τηΓερμανία και τη Σουηδία,  δημοσιεύτηκε  σε ένα από τα πλέον έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το Βρετανικό  Nature Medicine (http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/full/ nm.4172.html)

 

 

 

 

Νέο μηχανισμό που εμπλέκεται στην αρτηριοσκλήρυνση, της πρώτης αιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων και θανάτων στον ανεπτυγμένο κόσμο ανακάλυψαν ερευνητές με τη συμβολή και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τη μελέτη ερευνητών από την Ελλάδα, τηΓερμανία και τη Σουηδία, η οποία δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο σε ένα από τα πλέον έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, το Βρετανικό  Nature Medicine (http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/full/ nm.4172.html), παρουσιάζεται νέος μεταγραφικός μηχανισμός που εμπλέκεται στην αγγειακή φλεγμονή και την αθηρωμάτωση.

Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν πειράματα βασικής έρευνας τα οποία επιβεβαίωσαν την υπόθεση της μελέτης, ότι η τροποποίηση του νουκλετιδίου αδενοσίνη μέσω του μηχανισμού adenosine-to-inosine RNA editing ελέγχει την έκφραση της Καθεψίνης S και εμπλέκεται σε μονοπάτια αθηρογένεσης και αγγειακής φλεγμονής μέσω ρύθμισης της μέτα-μεταγραφικής δραστηριότητας.

Η μελέτη διενεργήθηκε υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή καρδιολογίας Κωνσταντίνο Στέλλου (http://www.stelloslab.com) του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης.

Πολύ σημαντική συμμετοχή στη μελέτη είχαν και δύο Κλινικές του ΕΚΠΑ, η Θεραπευτική Κλινική και η 1η Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική με τον Επίκουρο Καθηγητή κύριο Σταματελόπουλο και την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κυρία Φραγκίσκα Σιγάλα, αντίστοιχα.

Η μελέτη βασίσθηκε σε δεδομένα αυτά προέκυψαν από την πρόσληψη 3 ομάδων συνολικά 97 εθελοντών (υγιείς, σταθερή στεφανιαία νόσος και οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου), στους οποίους διενεργήθηκαν ειδικές αγγειολογικές και αιματολογικές εξετάσεις στη Μονάδα Αγγειολογίας και Παθοφυσιολογίας του Ενδοθηλίου και στο εργαστήριο του Ογκολογικού τμήματος της Θεραπευτικής  Κλινικής του ΕΚΠΑ καθώς και από τη συλλογή και ανάλυση δειγμάτων αθηρωματικών πλακών και ανευρυσμάτων από την 1η Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ.

Τα μεταφραστικά αυτά αποτελέσματα κατέδειξαν την κλινική σημασία του πειραματικού μέρους της μελέτης.

Οι προεκτάσεις της μελέτης είναι σημαντικές δεδομένου ότι δίνεται η δυνατότητα να μελετηθεί το νέο αυτό παθοφυσιολογικό μονοπάτι ως  υποκείμενος μηχανισμός σε άλλα νοσήματα που σχετίζονται με αυξημένο φλεγμονώδες φορτίο όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα αλλά και ως πιθανός θεραπευτικός στόχος στην πρόληψη και αντιμετώπιση της αθηρωματικής νόσου όπως είναι η στεφανιαία νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προς αυτή τη κατεύθυνση συνεχίζεται η συνεργασία Κλινικών της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με το Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr  12 Σεπτεμβρίου 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s