Αγροτουρισμός στη Δυτ. Μακεδονία

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

 

 

Screen Shot 2013-04-10 at 12.30.59 PM

 

Συνδιάστε το αγαπημένο σας χόμπι  με τις διακοπές και τις ελεύθερες ώρες σας. Η Δυτική Μακεδονία εκμεταλλεύεται τα γεωμορφικά χαρίσματά της και σας δίνει τη δυνατότητα μέσα από σύγχρονες εγκαταστάσεις και οργανωμένες εκδρομές από συλλόγους να πραγματοποιήσετε τη δραστηριότητα της επιλογής σας. Είτε είστε λάτρεις των x-treme sports είτε αρκείστε με μια απλή πεζοπορία, αρχάριος ή έμπειρος Βρείτε εύκολα τί σας προσφέρει ο κάθε νομός και πότε.

 • ΦΥΣΗ

   

  Η Δυτική Μακεδονία περικλύει τον μεγαλύτερο ποταμό της χώρας Αλιάκμονα,το δεύτερο ψηλότερο βουνό Σμόλικα και την τρίτη μεγαλύτερη σε μέγεθος λίμνη Βεγορίτιδα.Φιλοξενεί 2 εθνικούς δρυμούς, αυτών των Πρεσπών και της Βάλια Κάλντα καθώς και το ξακουστό σπήλαιο του Δράκου.Φανταστείτε πόσα άλλα μικρότερα “φυσικά αξιοθέατα” την εμπλουτίζουν. Μέσα απ’ την διάσχιση ενός φαραγγιού, την επίσκεψη ενός σπηλαίου ή μια βαρκάδα στη λίμνη σας δίνετε η δυνατότητα να έρθετε σε επαφή με την φύση. Μάθετε πληροφορίες για τη φύση του κάθε νομού και επιλέξτε την δική σας εξόρμηση.

 • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

   

  Επισκεπτόμενος άλλα μέρη ζείς και μαθαίνεις από κοντά για την ιστορία, τα έθιμα και τις ιδιαιτερότητες του τόπου, με λίγα λόγια τον πολιτισμό του. Η Δυτική Μακεδονία έχει να επιδείξει και σ’ αυτόν τον τομέα πλούσιο υλικό από τους προϊστορικούς ακόμη χρόνους. Γνωρίστε το κάθε νομό της μέσα από μια επίσκεψη στα μουσεία και τα μνημεία του, βρισκόμενος σε μια τοπική εκδήλωση ή γεύοντας τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής. Βρείτε εύκολα πληροφορίες για τα πολιτιστικά δρώμενα του κάθε νομού.

  Οποιοδήποτε είδος τουρισμού και να κάνετε το σίγουρο είναι ότι δε θα μετανιώσετε για την Δυτική Μακεδονία ως τόπο προορισμού. Απ’ το πιο απομονωμένο χωριουδάκι μέχρι και μέσα στα αστικά κέντρα κάθε νομός σας παρέχει πληθώρα καταλυμάτων, αγροτουριστικών ή μη. Βρείτε εύκολα σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις και ανάγκες ποιός χώρος διαμονής σας ταιριάζει.

 • ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

   

   

  Βρείτε εύκολα χρήσιμες οδικές οδηγίες για τον τόπο προορισμού σας μέσα απ’ τον διαδραστικό χάρτι, τηλέφωνα των τοπικών υπηρεσιών, συλλόγων κτλ. Επίσης, πάρτε μια γεύση της Δυτικής Μακεδονίας μέσα απ’ τις φωτογραφίες και τα video που σας παραθέτουμε.

 

 

Αγροτουρισμός

O αγροτουρισμός είναι μορφή ήπιου τουρισμού κατά την οποία οι επισκέπτες μένουν σε αγρόκτημα και συμμετέχουν σε αγροτικές εργασίες. Σημείο αναφοράς των διακοπών σε ένα αγρόκτημα-ξενώνα είναι η άμεση επαφή του επισκέπτη με την αγροτική ζωή, τις καλλιέργειες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα, κάτι το ιδιαίτερο για το μεγαλύτερο ποσοστό του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη, κατοίκου αστικής περιοχής. Πέρα από την υποδοχή και τη φιλοξενία του επισκέπτη σε ένα περιβάλλον λιτό με τοπικό χαρακτήρα και όλες τις απαραίτητες ανέσεις, προβλέπεται και η ενεργή συμμετοχή του τουρίστα σε ένα σύνολο δραστηριοτήτων. Ενδεικτικές από αυτές είναι:

 • αγροτικές δραστηριότητες (συμμετοχή στις εργασίες),
 • παρατήρηση οικοσυστήματος (πουλιών, πανίδας, χλωρίδας, επισκέψεις υγροβιότοπων, κ.λ.π)
 • αθλήματα περιπέτειας (π.χ ράφτινγκ, πεζοπορία κ.λ.π),
 • πολιτιστικές περιηγήσεις (π.χ επισκέψεις σε μοναστήρια, εκκλησίες, λαογραφία μουσεία, κ.ά., παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους).
 • διάφορα μαθήματα (π.χ μαθήματα αργαλειού, ελληνικών χορών, γαστρονομίας – ελληνικής κουζίνας, γευσιγνωσία, οινοποιεία, τοπικά προϊόντα, κ.λ.π)

Με το πρόγραμμα του αγροτουρισμού παρέχεται άνετη διαμονή και αναψυχή, ώστε να ξεκουραστεί ο επισκέπτης. Τα αγροτουριστικά καταλύματα, που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικές ομορφιές, περιλαμβάνουν ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια ή διαμερίσματα, εστιατόρια οικογενειακής μορφής με τοπική παραδοσιακή κουζίνα, χώρους άθλησης και αναψυχής, πολιτιστικές εκδηλώσεις, εργαστήρια παραγωγής ειδών λαϊκής τέχνης και διατροφής με ντόπια προϊόντα κ.ά.

Οι αγρότες και αγρότισσες, που ασχολούνται με τον αγροτουρισμό, παρακολουθούν υποχρεωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, ανάλογα με την απασχόλησή τους, ώστε να έχουν ικανοποιητική επαγγελματική κατάρτιση και να παρέχουν στους επισκέπτες καλές υπηρεσίες και προϊόντα ποιότητας. Ο Αγροτουρισμός καλύπτει την ανάγκη του κατοίκου της πόλης για μία πιο στενή επαφή με τη φύση και με πράγματα από καιρό ξεχασμένα, όπως την παρασκευή του ψωμιού και του παραδοσιακού γλυκού, την κατασκευή του υφαντού και του χαλιού στον αργαλειό, το κέντημα παραδοσιακών σχεδίων, τη βόλτα με άλογα ή τον περίπατο στο δάσος.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωριστεί με την τοπική κοινότητα. Θα πληροφορηθεί, θα γνωρίσει και θα ανακαλύψει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Θα απολαύσει τοπικά φαγητά, που βασίζονται σε παραδοσιακές συνταγές και παρασκευάζονται με τοπικά, πιθανόν και βιολογικά προϊόντα.

Εδώ προβάλλονται οι επενδύσεις που αφορούν στον Αγροτουρισμό, μέσω του προγράμματος LeaderII  και συγκεκριμένα η δημιουργία και ο Εκσυγχρονισμός Αγροτουριστικών Καταλυμάτων. Οι δράσεις της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LeaderII προωθούνται από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ). Στη χώρα μας τις Ομάδες Τοπικής Δράσης αποτελούν Αναπτυξιακές Εταιρίες (ΑΝ. ΕΤ.), που είναι οι τοπικοί αναπτυξιακοί μηχανισμοί των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων μιας αγροτικής περιοχής.

 

Γρεβενά

 


 

Καστοριά


 Κοζάνη


 

Φλώρινα

Τουριστική Δυτικής Μακεδονίας Logo

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s