Συνεταιρισμός Γυναικών Κοκκινογείων

Αρχική »Γυναικείοι Συνεταιρισμοί »Αγροτικοί »Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Κοκκινογείων

 

 

Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1998 από 21 γυναίκες του χωριού των Κοκκινογείων, χωρίς καμιά υποδομή και οι οποίες δεν είχαν καμιά εμπειρία σε θέματα συνεταιρισμού και επιχειρηματικότητας.

Οι σκέψεις και οι στόχοι των γυναικών αυτών, ήταν η μετάδοση της παράδοσης που έφεραν από τις περιοχές των γονιών τους, στις νεώτερες από αυτές γενιές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Ταυτόχρονα ήταν και μια προσπάθεια συμπλήρωσης του οικογενειακού εισοδήματός τους.

 

Οι πρώτες γυναίκες που συμμετείχαν στον συνεταιρισμό, ήταν και από την πρώτη γενιά των προσφύγων που γεννήθηκαν στον τόπο αυτό. Μαζί τους συμμετείχαν και οι κόρες τους. Οι γυναίκες αυτές είχαν την γνώση των συνταγών για τα προϊόντα που σκόπευαν να κάνουν από τις μανάδες και τις γιαγιάδες τους που είχαν γεννηθεί στην Ανατολή, και είχαν συνηθίσει να τα έχουν στην κουζίνα τους σε καθημερινή βάση τουλάχιστον στα παιδικά τους χρόνια.

Σήμερα η πρώτη αυτή γενιά έχει αποσυρθεί, μεταβιβάζοντας όμως τα μερίδια της στις εγγονές τους, καθώς κοντεύουν πια τα 80 χρόνια ζωής και αφού βέβαια έχουν μεταφέρει όλη τη πολύτιμη γνώση τους στις κόρες και τις εγγονές τους που παραμένουν στον συνεταιρισμό.

Για το μέλλον οι γυναίκες του συνεταιρισμού, έχουν σαν στόχους την εύρεση και άλλων παραδοσιακών συνταγών, από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής από όπου και αν προέρχονται αυτοί (ντόπιοι ή πρόσφυγες) και η διάδοση των συνταγών αυτών στο ευρύ κοινό, η συνέχιση της παραγωγής και της παράδοσης στις νέες γενιές (σήμερα στον συνεταιρισμό συμμετέχουν γυναίκες από 25 ως 62 χρονών).

Σημαντικό για αυτές είναι η δημιουργία δυνατότητας σταθερής απασχόλησης για όλες τις γυναίκες του χωριού τους και θεωρούν τον συνεταιρισμό σαν έναν θεσμό εργασίας που θα αφήσουν στα παιδιά τους. Έτσι η συνεχής αύξησης της παραγωγής τόσο σε είδη όσο και σε ποσότητες είναι πρωταρχικής σημασίας εφόσον όμως είναι δυνατόν να είναι διασφαλισμένη η ποιότητα των παραγομένων προϊόντων.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s