Διαγωνισμός ActInSpace

 

 Ένα  Ελληνικό «μαγνητικό χέρι» στον τελικό διεθνή διαγωνισμό ActInSpace
  στην Τουλούζη

ESA > ESA in your country > Greece

H νικήτρια ομάδα MaGOS παραλαμβάνει το εισιτήριο για τον διεθνή τελικό στην Τουλούζη
 Μετά από ένα δημιουργικό 24ωρο και τη συμμετοχή 12 ομάδων ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος Ελληνικός επιχειρηματικός διαγωνισμός ActInSpace, ένας συνδυασμός hackathon καιstartup contest, με τοπικό διοργανωτή το si-Cluster στις 20-21 Μαΐου.

 

To ΑctInSpace, πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε 26 πόλεις παγκοσμίως, με κεντρικούς διοργανωτές την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), τη Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος (CNES), και το ESA BIC Sud France και διεθνείς υποστηρικτές την Airbus Defence and Space, την Airfrance/KLM και τη Novespace.

Νέοι επιστήμονες, μηχανικοί, προγραμματιστές και νέοι επαγγελματίες, δημιούργησαν μοναδικές λύσεις και προϊόντα με τη χρήση διαστημικών δεδομένων, διεκδικώντας μια θέση στον διεθνή τελικό στην Τουλούζη στις 29 Ιουνίου.

Η ομάδα MaGOS είναι η ελληνική νικήτρια ομάδα που έλαβε το πολυπόθητο εισιτήριο για την Τουλούζη και θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον διεθνή τελικό. Το προϊόν που ανέπτυξε είναι ένα «μαγνητικό χέρι» (wearable) που θα μπορεί να μεταφράζει τις προτάσεις ανθρώπων με προβλήματα ομιλίας που κάνουν χρήση της νοηματικής, με τη βοήθεια smartphone εφαρμογής.

Το έναυσμα δόθηκε την Παρασκευή 20 Μαΐου με τον Frank Salzgeber Επικεφαλής του Technology Transfer Programme Office της ESA και την Agnes Paillard, Πρόεδρο του AeroSpace Valley, BIC Sud France της ESA να απευθύνουν χαιρετισμό μέσω βίντεο στον Ελληνκό διαγωνισμό. Ο Δρ. Jorge Sanchez, CSFO του Corallia και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του si-Cluster κήρυξε την έναρξη του τοπικού ActInSpace, ενώ ο πρωτοπόρος ερευνητής και παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκός επιστήμονας Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, επίτιμος Διευθυντής στο Applied Physics Laboratory του πανεπιστημίου Johns Hopkins και ο καθηγητής Βασίλειος Μακιός, General Director του Corallia τίμησαν με χαιρετισμό την έναρξη του διαγωνισμού.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού οι συμμετέχοντες υποστηρίχτηκαν από διακεκριμένους μέντορες τόσο από τον ακαδημαϊκό όσο και από τον επιχειρηματικό χώρο και δημιούργησαν τα δικά τους καινοτόμα προϊόντα και επιχειρηματικά σχέδια, τα οποία παρουσίασαν σε ειδική τελετή στα μέλη της επιτροπής μετά από 24 ώρες.

Εκτός από την MaGOS, άλλες ομάδες που διακρίθηκαν ήταν οι Hermes, Drone2ship, Smart Weather Balloon, Orion και Uranus.

 Η ομάδα MaGOS δήλωσε: “Ο διαγωνισμός δεν θα είχε κανένα νόημα αν δεν συνεχίσουμε την προσπάθεια να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Γι’ αυτό, σκοπεύουμε προσεχώς να συστήσουμε τη δική μας εταιρεία και με τη βοήθεια και τη συμβολή του Corallia και του si-Cluster, να προσπαθήσουμε για τον μεγάλο μας στόχο, που δεν είναι άλλος, από το να ανοίξουμε τα φτερά μας στον κόσμο της τεχνολογίας και της καινοτομίας” συμπληρώνουν.

Οι ομάδες του διαγωνισμού εν δράσει δημιουργούν τα προϊόντα του ‘αύριο’

 

Άλλα προϊόντα και λύσεις που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του ελληνικού ActInSpace με την αξιοποίηση των διαστημικών δεδομένων, ήταν εφαρμογή για απεικόνιση μηνυμάτων στον νυχτερινό ουρανό μέσω μικροσκοπικών δορυφόρων, εφαρμογή για τον εντοπισμό θέσης ακριβείας μέσω κινητών τηλεφώνων για απεγκλωβισμό ανθρώπων, δημιουργία αερο-οχήματος για την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για διάσωση ανθρώπων και παροχή ιατρικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές, «έξυπνα μπαλόνια» για τη μετάδοση μετεωρολογικών δεδομένων ακριβείας κ.ά.

Η νικήτρια ομάδα MaGos θα διαγωνιστεί στον παγκόσμιο τελικό του ActInSpace με έπαθλο μια πτήση σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας με το αεροσκάφος όπου εκπαιδεύονται οι αστροναύτες της Novespace και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενηθεί στη θερμοκοιτίδα του si-Cluster στο 2-innohub, τη μοναδική θερμοκοιτίδα στην Ελλάδα με πιστοποίησης EU|BIC.

Επιπλέον, όλες οι ομάδες που συμμετείχαν στο ActInSpace, ανεξαρτήτως διάκρισης, μπορούν να διεκδικήσουν ένα Voucher αξίας 100.000€ για δορυφορικά δεδομένα από την Airbus Defence and Space, καθώς και υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας τους και τη δημιουργία της δικής τους start-up.

Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του si-cluster σχετικά με τον Ελληνικό διαγωνισμό ActInSpace εδώ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s