Οι ελληνικές «ιστορίες επιτυχίας»(1)

 

Επιτυχίες που δίνουν ικανοποίηση, περηφάνια και ελπίδα ότι ο τόπος μας θα ξεπεράσει, για ακόμη μία φορά, τους χαλεπούς καιρούς.

 

Η αίθουσα εκδηλώσεων στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς κατάμεστη, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, την περασμένη Δευτέρα 3.6.13, όταν έγινε η έκτη τελετή απονομής των Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου». Η «παλιά φρουρά» των βραβευμένων ήρθε απ’ όλη την Ελλάδα, από τα Κύθηρα ώς τα Γιάννενα και από την Κρήτη ώς τη Μακεδονία, για να τιμήσει αυτούς που παίρνουν τη σκυτάλη. Καθηγητές πανεπιστημίων, στελέχη της αγοράς, οι δικοί μας άνθρωποι από την οικογένεια της «Καθημερινής», αλλά και μια πρωτιά για φέτος: νέοι που κέρδισαν τις προσκλήσεις τους από τον ιστότοπο του «Γαστρονόμου» στο Διαδίκτυο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο διευθυντής των περιοδικών εκδόσεων της «Κ», κ. Σωκράτης Τσιχλιάς, αφιερώνοντάς τη στη μνήμη της Λένας Αλαφούζου, που στάθηκε πάντα δίπλα μας, εμψυχώνοντας και υποστηρίζοντας την προσπάθεια του «Γαστρονόμου» όλα αυτά τα χρόνια. Η ομιλία του έδωσε τον τόνο για ό,τι θα επακολουθούσε: «Δόξα σοι ο Θεός, μαθαίνουμε σιγά σιγά και στην Ελλάδα να τυποποιούμε και να εξάγουμε ξεχωριστά προϊόντα υψηλής γευστικής και διατροφικής αξίας, που βραβεύονται σε όλο τον κόσμο. Λάδι, τυροκομικά, μέλι, αλλά και λαχανικά και φρούτα ταξιδεύουν μεταποιημένα ή φρέσκα σε μακρινές και δύσκολες αγορές. Το κρασί μας επίσης. Κερδίζουμε βήμα βήμα τον χώρο που αξίζει για την παραγωγή μιας ευλογημένης χώρας».

Το εξαιρετικό προϊόν, η καινοτομία, αλλά και η αντιπροσώπευση μεγάλου φάσματος εταιρειών ήταν τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των φετινών βραβευομένων. Φροντίσαμε να αντιπροσωπεύεται ένα μεγάλο φάσμα εταιρειών, από τις μικρές προσωπικές εταιρείες έως τις ιστορικές εμβληματικές ελληνικές επιχειρήσεις προϊόντων ευρείας καταναλώσεως, όπως είναι ο εκατοντάχρονος «Κύκνος» και νεότερες όπως το «Το Μάννα-Τσατσαρωνάκη». Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί εκπροσωπήθηκαν επάξια από τον Α.Σ. Ροβιών που παράγει εξαιρετικές ελιές και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις από την εταιρεία Αγροβίμ Α.Ε. που φέρνει το μεσσηνιακό λάδι και τις ελιές στις αγορές του κόσμου.

Την προσπάθεια του «Γαστρονόμου» τίμησαν με την παρουσία τους ο εκδότης της «Καθημερινής» κ. Θέμης Αλαφούζος με τη σύζυγό του Νικόλ, η κ. Μάρθα Δερτιλή από το Δ.Σ. της «Καθημερινής», στελέχη της εφημερίδας κ.ά.

Για πρώτη φορά φέτος, τον «πάγκο» των παραγωγών με τα βραβευμένα προϊόντα,  επιμελήθηκε ο νεότερος σεφ του «Γαστρονόμου», Περικλής Κοσκινάς.

Φεύγοντας πήραμε μαζί μας, εκτός από ένα γλυκό του Στέλιου Παρλιάρου, και μία σειρά από την επιτυχημένη έκδοση του «Γαστρονόμου» «Φτιάξ’ το μόνος σου» και κάτι ακόμη: Ικανοποίηση, περηφάνια και ελπίδα ότι ο τόπος μας θα ξεπεράσει για ακόμη μία φορά τους χαλεπούς καιρούς.

ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ – «Πελίτι» – Π. Σαϊνατούδης
Η βιοποικιλότητα έχει τον φύλακά της

Τo «Πελίτι» είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τη διαφύλαξη των ντόπιων σπόρων και ποικιλιών αλλά και την καταγραφή της ντόπιας πανίδας. Ο ιδρυτής του, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ταξιδευτής και ρομαντικός ακτιβιστής, ξεκίνησε να συλλέγει σπόρους το 1993. Εχει βραβευτεί για τη δραστηριότητά του από τον διεθνή Οργανισμό για την Προστασία της Βιοποικιλότητας, με τον τίτλο του Φύλακα της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου. Επειτα από είκοσι χρόνια συνεχούς προσπάθειας και έρευνας, η τράπεζα σπόρων του «Πελίτι» έχει διασώσει και διανείμει σπόρους χιλιάδων ντόπιων ποικιλιών, τους οποίους ο ίδιος θεωρεί ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού που οφείλουμε να διατηρήσουμε.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις γυναίκες, της Ελλάδας και του κόσμου, γιατί η βιοποικιλότητα σώζεται χάρη σε αυτές. Οι γυναίκες είναι αυτές που καλλιεργούσαν στους κήπους, που κρατούσαν τους σπόρους και που επιλέγουν τελικά τι θα βάλουν στην κατσαρόλα», δήλωσε o κ. Σαϊνατούδης την ημέρα της βράβευσής του.

Εναλλακτική Οργάνωση «Πελίτι», Παρανέστι Δράμας, τηλ.: 25240 22059, email: peliti@peliti.gr, http://www.peliti.gr

Το βραβείο απένειμε η κ. Αικατερίνη Καμηλάκη- Πολυμέρου, διευθύντρια Κέντρου Λαογραφικής Ερεύνης της Ακαδημίας Αθηνών.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΗΣ – Τυροκομείο Ζαγόρι
Με αποκλειστικά δική τους γεύση

Το τυροκομείο «Ζαγόρι» βρίσκεται λίγο έξω από τα Ιωάννινα και αποτελεί ένα επιτυχημένο εγχείρημα δύο φίλων που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα γαλακτοκομικά. Ο Χρήστος Μπούτσικος και ο Αντώνης Ντούμας, λογιστές στο επάγγελμα, με καθοδηγητή τον τυροκόμο πατέρα του Χρήστου, κύριο Απόστολο, και με γνώμονα τις παραδοσιακές συνταγές της οικογένειάς τους για γιαούρτι και γαλοτύρι, κατάφεραν μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια να παράγουν, σε μια απόλυτα εκσυγχρονισμένη μονάδα, πρόβειο, αγελαδινό και στραγγιστό γιαούρτι, ΠΟΠ γαλοτύρι και φέτα, βούτυρο γάλακτος και βασιλοτύρι, ένα αλοιφώδες αιγοπρόβειο τυρί βασισμένο σε δική τους, μοναδική συνταγή. Το βασιλοτύρι αγαπήθηκε αμέσως, και γρήγορα μπήκε σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα μαζικής εστίασης. Κατά τη βράβευση, ο Χρήστος Μπούτσικος υποσχέθηκε: «Το βραβείο αυτό θα είναι για μας ένα εφαλτήριο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Θα μας κάνει να αναζητήσουμε καινούργιους στόχους, νέα βραβεία και νέες αγορές».

Το βασιλοτύρι το βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ Carrefour, Θανόπουλος, My Market και σε επιλεγμένα παντοπωλεία.

Το βραβείο απένειμε ο κ. Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ – Αγρ. Συνεταιρισμός Ροβιών
Η παραδοσιακή επεξεργασία ελιάς

«Δεν είναι μόνο οι φυσικές ελιές των Ροβιών που είναι καλές για την υγεία, αλλά είναι, στην πραγματικότητα, όλες οι ελληνικές φυσικές ελιές. Ο παραδοσιακός τρόπος επεξεργασίας της ελιάς (χωρίς καυστική σόδα) μας παρέχει αυτό το πλεονέκτημα. Απλά πρέπει να το αναδείξουμε, ώστε να βοηθήσουμε τη χώρα μας, σήμερα στις δύσκολες συνθήκες που περνάμε αυτή τη στιγμή», είπε ο Νίκος Βαλλής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ροβιών, κατά τη βράβευσή του.

Ο συνεταιρισμός ξεκίνησε το 1982. Συμμετέχουν 130 παραγωγοί ελιάς, το 90% των οποίων καλλιεργεί βιολογικά. Από το 1993 ξεκίνησαν εξαγωγές και σήμερα τυποποιούν και εξάγουν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής. Μάλιστα, ο Νίκος Βαλλής συνεργάστηκε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στις μελέτες που εκπονήθηκαν αποδεικνύεται επιστημονικά ότι ο ελληνικός, φυσικός τρόπος επεξεργασίας της ελιάς έχει σοβαρά πλεονεκτήματα για την υγεία. Είναι χαρακτηριστική η φράση του καθηγητή της Φαρμακευτικής Σχολής Αλέξιου-Λέανδρου Σκαλτσούνη κατά την απονομή του βραβείου: «Οταν παίρνουμε μια ελιά από τις Ροβιές, είναι σαν να παίρνουμε το καλύτερο συμπλήρωμα διατροφής».

Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής του εξάγεται. Στην Ελλάδα οι ελιές του διατίθενται μόνο στο Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, Αθήνα, 210-32.34.612).

Το βραβείο απένειμε ο κ. Αλέξιος-Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ – Κτήμα Βασιλάκη
Σπάνια επένδυση στην Κρήτη

Στη Νεάπολη Μιραμβέλλου Κρήτης βρίσκεται ένα ελαιοτριβείο, μια επένδυση των 3.500.000 ευρώ, σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι η επιχείρηση της οικογένειας του Μανώλη Βασιλάκη. Το 1845 ξεκινά η ιστορία τους, από τον παππού. Οταν ο εγγονός Μανώλης παντρεύεται και αποφασίζει να μείνει στο νησί εκσυγχρονίζει το ελαιοτριβείο και αγοράζει γη για να επεκτείνει το σχέδιό του. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 2001, δημιουργεί το σημερινό, υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο με τις τεράστιες δεξαμενές, που μπορεί να επεξεργαστεί 12 τόνους ελιές την ώρα, δικών του αλλά και άλλων 300 παραγωγών. Τυποποιεί 4 τύπους ελαιολάδου και εξάγει το 15% της παραγωγής του. Ο ίδιος φιλοδοξεί να δώσει δουλειά ολοχρονίς σε 15 – 20 άτομα και να ζήσουν έτσι 10 οικογένειες. Κατά την απονομή αφιέρωσε το βραβείο στην 1 έτους εγγονή του, με ευχές να συνεχίσει την παράδοση των 160 χρόνων της οικογένειας.

Τα ελαιόλαδα του Κτήματος Βασιλάκη τα βρίσκουμε σε επιλεγμένα παντοπωλεία στην Αθήνα.

Το βραβείο απένειμε η κ. Αντωνία Τριχοπούλου, γιατρός, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας.

 

ΠΗΓΗ:  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  Της Καλλιοπης Πατερα

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s