Σε Ψηφιακή Ετοιμότητα μας ξεπερνούν 69 χώρες

Η Ελλάδα έχασε τέσσερις θέσεις από το 2015 στην εφετινή αξιολόγηση του World Economic Forum
 Ψηφιακά ανέτοιμη η Ελλάδα και το 2016

 

 

 

 Δραματική υστέρηση

Ψηφιακά πίσω είναι η Ελλάδα για ακόμη μία χρονιά, καθώς καταλαμβάνει την 70ή θέση μεταξύ 139 χωρών στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας – Networked Readiness Index 2016. Το Global Information Technology Report 2016 παρουσιάζει το Networked Readiness Index, που αξιολογεί την ετοιμότητα των χωρών να καρπωθούν τα οφέλη της τεχνολογίας και να κεφαλαιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την ψηφιακή επανάσταση.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι παράγοντες, οι πολιτικές και τα θεσμικά όργανα που επιτρέπουν σε μια χώρα να αξιοποιήσει πλήρως τις Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την κοινή ευημερία, αναλύοντας επί μέρους δείκτες σε τέσσερις άξονες: Περιβάλλον (Πολιτικό, Κανονιστικό, Επιχειρηματικό, Καινοτομικό), Ετοιμότητα (Υποδομές, Οικονομική Προσιτότητα, Δεξιότητες), Χρήση (Προσωπική, Επαγγελματική, Κυβερνητική) και Επιπτώσεις (Οικονομικές, Κοινωνικές).

Την 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατέλαβε και στην εφετινή αξιολόγηση του World Economic Forum για τον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας η Σιγκαπούρη. Η χώρα κατείχε την πρωτιά και στην κατάταξη του 2015, ενώ για τα προηγούμενα δύο έτη η Φινλανδία ήταν εκείνη που είχε τον τίτλο της πιο ώριμης ψηφιακά χώρας του πλανήτη.

.
Μετά τη Σιγκαπούρη και τη Φινλανδία, την 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης κατακτά η Σουηδία, με τη Νορβηγία να ακολουθεί στην 4η θέση. Οι ΗΠΑ βρίσκονται για το 2016 στην 5η θέση της κατάταξης με τις πλέον ώριμες ψηφιακά χώρες του κόσμου, θέση που έναν χρόνο νωρίτερα κατείχε η Ολλανδία, η οποία έχασε μία θέση και βρίσκεται πλέον στην 6η θέση. Η Ελβετία, η Μεγάλη Βρετανία και το Λουξεμβούργο καταλαμβάνουν για το 2016 τις επόμενες τρεις θέσεις, ενώ η Ιαπωνία συμπληρώνει τη δεκάδα.

 

Αδύναμη επίδοση

 

Ψηφιακά ανέτοιμη παραμένει η Ελλάδα, με τις ελλείψεις σε Θεσμικό Περιβάλλον, Υποδομές και Δεξιότητες να στερούν από τη χώρα τη δυνατότητα να μετατρέψει την ψηφιακή οικονομία σε στρατηγικό άξονα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η κατάταξη της Ελλάδας στην 70ή θέση στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας φέρνει τη χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ, ενώ για πρώτη φορά οι εθνικές μας επιδόσεις είναι χειρότερες από αυτές της Βουλγαρίας, η οποία βρέθηκε μία θέση πάνω από την Ελλάδα (στην 69η) για το 2016.

Συγκροτημένη στρατηγική

 

Τα δυσμενή στοιχεία για την Ελλάδα έρχονται να τονίσουν την επιτακτική, πλέον, ανάγκη μιας συγκροτημένης ψηφιακής στρατηγικής, μέσω της οποίας η χώρα θα ανατρέψει το σημερινό ψηφιακό έλλειμμα, αξιοποιώντας πλήρως το «κύμα» του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας..

Το διάστημα 2007-2016 οι επιδόσεις της χώρας παραμένουν στάσιμες στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, με εξαίρεση το 2007, όταν κατέκτησε την καλύτερη μέχρι σήμερα θέση, την 48η μεταξύ 122 χωρών.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s