Βράβευση Έλληνα γιατρού για πρόβλεψη καρκίνου προστάτη

 

 

 

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Ιατρικό περιοδικό «ClinicalGenitourinaryCancer» και επικεφαλής της ήταν ο Αρχιπλοίαρχος Ιατρός Δρ.Ευάγγελος  Σπυρόπουλος..

 

Της Ανθής Αγγελοπούλου / 24-5-2016

 

 

Μια πρωτότυπη μέθοδος εξατομικευμένου υπολογισμού της πιθανότητας διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη, επινοήθηκε από Έλληνα γιατρό και μελετήθηκε εκτενώς στην Ουρολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Πρόκειται για μια μαθηματική εξίσωση, η οποία εφαρμόζεται σε ασθενείς με παθολογικές τιμές PSA και δίνει την απάντηση στον προβληματισμό των επιστημόνων ως προς την αναγκαιότητα διενέργειας αρχικής ή επαναληπτικών βιοψιών προστάτη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Ιατρικό περιοδικό «ClinicalGenitourinaryCancer» και επικεφαλής της ήταν ο Αρχιπλοίαρχος Ιατρός ΠΝ. εα. Χειρουργός Ουρολόγος και Διδάκτωρ Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και πρώην Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, κ. Ευάγγελος Σπυρόπουλος.

Η μελέτη  ξεκίνησε το 2006 και τελείωσε το 2015- επινοώντας ένα πρωτότυπο στατιστικό μοντέλο προσομοίωσης «μαθηματικών συνθηκών» καρκίνου προστάτη PCP-SMART (Prostate Cancer Predictive – Simulation Modelling, Assessingthe Risk, Technique), το οποίο ήταν δυνατό να προβλέψει το αποτέλεσμα της βιοψίας του προστ

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όλοι οι αναγκαίοι υπολογισμοί δεν απαιτούν πολύπλοκα στατιστικά προγράμματα ή ειδικά και κοστοβόρα λογισμικά, αλλά μπορούν να διενεργηθούν με εφαρμογή των άμεσα και εύκολα διαθέσιμων προγραμμάτων προσωπικών υπολογιστών όπως το MSExcel. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προβολής της μαθηματικής εξίσωσης ως web application(smartphoneapp).

Μετά από στατιστική ανάλυση των δεδομένων της μελέτης, η οποία έγινε σε 371 ασθενείς, διαπιστώθηκε ότι ο καινοτόμος μαθηματικός δείκτης PCRD προέβλεψε σωστά και με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια 90% το αποτέλεσμα βιοψίας προστάτη, σε 9 στους 10 ασθενείς με καρκίνωμα προστάτη και σε 9 στους 10 ασθενείς ελεύθερους νόσου.Όπως ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος παρουσιάζοντας τη μελέτη του,θα δώσει την δυνατότητα στους κλινικούς ιατρούς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να ενημερώνουν κατάλληλα ασθενείς με παθολογικές τιμές PSA που έχουν υψηλό δείκτη υποψίας για καρκίνο, καθώς επίσης να επιλέγουν ορθότερα αυτούς για τους οποίους απαιτείται εντατικό πρωτόκολλο διάγνωσης και παρακολούθησης  δηλαδή πολλαπλές βιοψίες προστάτη.

Επιπλέον, θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο εργαλείο και στην ταξινόμηση ασθενών στους οποίους πρόσφατα διαγνώσθηκε καρκίνος προστάτη, διαχωρίζοντας αυτούς στους οποίους απαιτείται άμεση αντιμετώπιση με χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολίες από εκείνους στους οποίους μπορεί να εφαρμοσθεί πρωτόκολλο συντηρητικής παρακολούθησης ή ενεργού επιτήρησης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τμήμα της μελέτης αυτής, παρουσιάσθηκε στο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Ένωσης, στην Νέα Ορλεάνη, ενώ έχει επίσης παρουσιασθεί σε διάφορα ιατρικά συνέδρια της ημεδαπής και έχει αποσπάσει δύο τιμητικά βραβεία.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s