Μισός αιώνας Ευγενίδειο Πλανητάριο

Το 2003, το Ιδρυμα Ευγενίδου αντικατέστησε το παλαιό με το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, έναν υπερσύγχρονο, δυναμικό εκπαιδευτικό πολυχώρο όπου το κοινό μπορεί να μαθαίνει, να εξερευνά και να ανακαλύπτει, με τρόπο εποπτικό και ψυχαγωγικό.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΔΙΟΝΥΣΗΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ο παλιός «Παγκόσμιος Προβολέας».

 

Οι περίπου 300  θεατές που κάθονταν στις αναπαυτικές πολυθρόνες του Νέου Ευγενιδείου Πλανηταρίου ξαφνιασμένοι έσκυβαν ασυναίσθητα τα κεφάλια τους καθώς οι τεράστιοι ογκόλιθοι του Στόουνχεντζ περνούσαν από πάνω τους. Προτού καν προφτάσουν να πάρουν μιαν ανάσα ο αρχαίος Αιγυπτιακός ναός στο Λούξορ ξαναζωντάνεψε όπως ήταν πριν από 3.500 χρόνια με την προβαλλόμενη τρισδιάστατη αναπαράσταση. Εμοιαζε, κυριολεκτικά, σαν να πετάμε με τις μηχανές του «Πολέμου των Αστρων», αλλά η ψευδαίσθηση ήταν πολύ πιο έντονη και «ζωντανή» κάνοντας τον θεατή να συμμετέχει άμεσα στην όλη δράση της εικονικής πραγματικότητας. Αυτή ήταν η αρχή των παραστάσεων του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, το 2003, αν και η πραγματική του αρχή πηγαίνει ακόμη πιο πίσω. Μισόν αιώνα πίσω.

Πράγματι, στις 7 Ιουνίου 1966 έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου Πλανηταρίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο κτιριακό συγκρότημα της λεωφόρου Συγγρού, που δημιούργησε ο εθνικός μας ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης, ο οποίος είχε διαβλέψει από νωρίς ότι η ανόρθωση της κατεστραμμένης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Ελλάδας δεν θα μπορούσε να προχωρήσει παρά μόνο μέσα από την έγκαιρη δημιουργία ενός επαρκώς καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού διαφόρων ειδικοτήτων.

Το αντίστοιχο εδάφιο της διαθήκης του, που έχει ημερομηνία 21/08/1952, αναφέρει: «Συνιστώ εν Αθήναις κατά τους ορισμούς του ελληνικού δικαίου Ίδρυμα, υπό το όνομα “ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ”, του οποίου σκοπός είναι να συμβάλη εις την εκπαίδευσιν νέων ελληνικής ιθαγενείας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω».. Το ποσό που δαπανήθηκε ήταν υπέρογκο για την εποχή εκείνη, ενώ ο πολύ μεγάλης αξίας κεντρικός πλανηταριακός προβολέας ήταν δωρεά του αείμνηστου Νικόλαου Βερνίκου-Ευγενίδη, δεύτερου μετά τη Σίμου προέδρου του Ιδρύματος.

Το 2003, το Ιδρυμα Ευγενίδου αντικατέστησε το παλαιό με το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, έναν υπερσύγχρονο, δυναμικό εκπαιδευτικό πολυχώρο όπου το κοινό μπορεί να μαθαίνει, να εξερευνά και να ανακαλύπτει, με τρόπο εποπτικό και ψυχαγωγικό. Ο νέος αυτός χώρος είναι σχεδιασμένος ώστε να μπορεί να συνδυάζει την εκπαιδευτική και ψυχαγωγική δραστηριότητα με τις φαντασμαγορικές ψηφιακές παραστάσεις του Πλανηταρίου, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως θολωτό κινηματοθέατρο μεγάλης επιφάνειας τύπου ΙΜΑΧ με δεκαπλάσια επιφάνεια εικόνας από τις ταινίες που προβάλλουν οι συμβατικοί κινηματογράφοι.

Ο νέος θόλος-οθόνη, διαμέτρου περίπου 25 μέτρων και επιφάνειας μεγαλύτερης των 950 τ.μ., είναι τριπλάσιος του αντίστοιχου θόλου στο παλαιό Πλανητάριο, ενώ το επίπεδό του είναι κεκλιμένο κατά 23,5 μοίρες, γεγονός που δημιουργεί στον θεατή μια μοναδική εμπειρία και την αίσθηση ότι «εμβαπτίζεται» στο προβαλλόμενο περιβάλλον. Η ευκρίνεια, η φωτεινότητα της εικόνας και το τεράστιο μέγεθος της οθόνης δημιουργούν στον θεατή την ψευδαίσθηση ότι μεταφέρεται σε περιοχές του πλανήτη, αλλά και έξω απ’ αυτόν, με πρωτόγνωρο ρεαλισμό.

Τα υπερσύγχρονα Ψηφιακά Συστήματα Αστρικών Προβολών έχουν την ικανότητα να προσομοιώνουν τις κινήσεις αλλά και να αποδίδουν επακριβώς την εμφάνιση που έχουν τα διάφορα αντικείμενα του Σύμπαντος, όπως φαίνονται με τη βοήθεια των μεγαλύτερων επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων του κόσμου.

Η πλοήγηση σ’ αυτό τον χώρο γίνεται σε δευτερόλεπτα, δίνοντας στους θεατές την ψευδαίσθηση μεταφοράς τους, με μια μηχανή του χώρου και του χρόνου, σε τρισδιάστατα ταξίδια στο εσωτερικό του Γαλαξία μας, αλλά και πέρα απ’ αυτόν σ’ ολόκληρο το Σύμπαν των 100 δισεκατομμυρίων γαλαξιών.

Ένα πολυδιάστατο πολιτιστικό κέντρο σαν το Νέο Ευγενίδειο Πλανητάριο είναι δομημένο ως έργο και ως φιλοσοφία με τέτοιον τρόπο ώστε να προσελκύει ένα νέο και ευρύτατο κοινό, ενώ θα συνεχίσει να ανανεώνεται συνεχώς και να λειτουργεί όπως πάντα ως πηγή πληροφοριών για την αστρονομία, την αστροφυσική και γενικότερα για την επιστημονική γνώση, τόσο για τη Γη όσο και για το διάστημα.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s