Μελισσοκομία, για συμληρωματικό εισόδημα

Η μέλισσα προσφέρει πλούτο στον άνθρωπο με ελάχιστα ανταλλάγματα.
 Σύμφωνα με πρόβλεψη που αποδίδεται στον ΑΪΝΣΤΑΪΝ όταν οι μέλισσες εξαφανιστούν οι άνθρωποι θα πεθάνουν μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, αφού σχεδόν το 80% της παραγωγής τροφίμων εξασφαλίζεται από την επικονιαστική δραστηριότητα των μελισσών.
 .

 

 

Απλόχερα χαρίζει τον πλούτο του το μελίσσι στον μελισσοκόμο, χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερα έξοδα.

Βάλτε λοιπόν τις μέλισσες να δουλέψουν για σας και εξασφαλίστε ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα. Χωρίς να χρειάζεται να είστε επαγγελματίας αγρότης ή μελισσοκόμος. Αρκεί να έχετε μεράκι και αγάπη για το μελίσσι και να φροντίζετε να το μετακινείτε για να βρίσκει τροφή.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση,μάλλον υπερβολική, μία κυψέλη στην ηπειρωτική Ελλάδα μπορεί να δώσει δύο με τρεις φορές τον χρόνο μέλι. Και κατά μέσον όρο 12 κιλά μέλι τη φορά. Δηλαδή 25 με 35 κιλά μέλι, με την τιμή του να κυμαίνεται από τα 8 ευρώ το κιλό (για τα συμβατικά μέλια) και να φτάνει τα 16 ευρώ το κιλό για τα βιολογικά μέλια.Όμως, ο ειδικός τεχνολόγος κ. Αλέξανδρος  Μεσημέρης μας πληροφορεί σε άρθρο του ότι, στην περιφερειακή ενότητα της  Λάρισας 60.000 κυψέλες δίνουν 900.000 κιλά μέλι τον χρόνο.Δηλαδή 15  κιλά η κάθε μία.

Μια κοινωνία εργατικών όντων, που είναι αυτάρκης, έχει πρόνοιες για τις δύσκολες ώρες, αποθηκεύοντας περισσότερα από όσα αποθέματα ενδέχεται να χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες για αναζήτηση τροφής. Και αυτό είναι που εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος τρυγώντας τα αποθέματα των μελισσών. Η μέλισσα προσφέρει πλούτο στον άνθρωπο με ελάχιστα ανταλλάγματα.

 

 

Ο μελισσοκόμος

Ο κ. Θανάσης Αθανασάκης, μελισσοκόμος στην Κεφαλονιά, τονίζει πως: Η μελισσοκομία προσφέρει ένα σημαντικό συμπληρωματικό εισόδημα, ανεξάρτητα από την κύρια δραστηριότητα του μελισσοκόμου (αν είναι δηλαδή εργαζόμενος ή συνταξιούχος) και χωρίς να απαιτείται να είναι αγρότης. Μάλιστα το αρχικό κόστος της επένδυσης είναι ελάχιστο.

Συγκεκριμένα, το κόστος αγοράς ενός μελισσιού κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ, το κόστος αγοράς της κυψέλης στα 40 ευρώ. Δηλαδή το κόστος για 10 κυψέλες διαμορφώνεται από τα 1.000-1.400 ευρώ. Ο απαραίτητος εξοπλισμός, που είναι η μάσκα, το καπνιστήρι, το ξέστρο, ο μελιτοεξαγωγέας και το δοχείο μελιού (ανοξείδωτο βαρέλι) κοστίζουν γύρω στα 1.000 ευρώ.

Από κει και πέρα οι μέλισσες αναλαμβάνουν τα πάντα και σας εξασφαλίζουν έσοδο, φτιάχνοντας με μοναδικό τρόπο το πολύτιμο μέλι. Η φροντίδα του μελισσοκόμου όμως πρέπει να είναι συνεχής, να ελέγχει το μελίσσι και να φροντίζει να το μετακινεί σε περιοχές με βλάστηση και ανθοφορία.

Προϊόντα μέλισσας

 

Τιμή «χρυσάφι» έχει κάθε γραμμάριο βασιλικού πολτού, μια ουσία που είναι εξαιρετικά πολύτιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό και η οποία είναι αδύνατον να παρασκευαστεί στο εργαστήριο.

Κάθε γραμμάριο ελληνικού βασιλικού πολτού κοστίζει από 4-8 ευρώ. Δηλαδή η τιμή για μία συσκευασία 10 γραμμαρίων φτάνει τα 80 ευρώ.

Η γύρη είναι άλλο ένα πολύτιμο προϊόν που δίνει απλόχερα το μελίσσι. Η τιμή του κιλού διαμορφώνεται στα 30 ευρώ το κιλό.

Eνα άλλο, επίσης πολύτιμο προϊόν που δημιουργεί η μέλισσα είναι η πρόπολη, που έχει εξαιρετικά αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται γα την παρασκευή καλλυντικών και ειδών υγιεινής.

Πηγή: Έθνος

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s