H γη θα μας σώσει.

 

 Γεωργία: Δέκα ειδικότητες για έναν ανερχόμενο κλάδο

 

 

Η τάση επιστροφής στην περιφέρεια είναι γεγονός και θα συνεχιστεί. Σε μια αγορά εργασίας στην οποία από το 2008 έως το 2013 χάθηκε το 23,4% των θέσεων εργασίας, η «απώλεια» στη γεωργία ήταν μόνο 7,4%, μικρότερη κάθε άλλου κλάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Μάλιστα καταγράφεται και άνοδος 3,7% στους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο και 8,5% στους μισθωτούς.

Οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο σύνταξης του νέου Αναπτυξιακού Προτύπου που θα ακολουθηθεί έως το 2020 δείχνουν ότι 1 στις 2 νέες θέσεις εργασίας στο μέλλον θα δημιουργηθούν εκτός των αστικών κέντρων.

Το τρίπτυχο γεωργία – κτηνοτροφία – αλιεία έχει εξέχουσα θέση στη νέα στρατηγική για την ανάπτυξη:

➽ Εχουν διασφαλιστεί έως το 2020 σημαντικές κοινοτικές επιδοτήσεις. Τα κονδύλια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δίνουν ευκαιρίες και διεξόδους όχι μόνο για όσους θέλουν να ασχοληθούν με εξειδικευμένες και υψηλής απόδοσης καλλιέργειες, αλλά και για αγροτουρισμό και για την παροχή υπηρεσιών στον κλάδο.

➽ Ενα άλλο «ατού» είναι η σύνδεση με τη βιομηχανία τροφίμων. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και των βιομηχάνων, όπως αποτυπώνεται σε μελέτη του ΣΕΒ, είναι ότι η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων θα έχει εξέχοντα ρόλο, ανοίγοντας νέες προοπτικές και στον λεγόμενο «πρωτογενή» τομέα.

Υπάρχουν και δύο αρνητικά, σύμφωνα με τους ειδικούς:

➽ Οι σχετικά χαμηλές αμοιβές (68% του μέσου μισθού στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat).

➽ Η μεγάλη «έκθεση» όσων δραστηριοποιούνται στον κλάδο στις καιρικές συνθήκες αλλά και στις αλλαγές προτιμήσεων και ζήτησης της αγοράς εντός και εκτός Ελλάδος.

Προς το παρόν, οι προσπάθειες για είσοδο της τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα, για τυποποίηση των προϊόντων και για καλύτερη προώθηση σε αγορές του εξωτερικού δεν έχουν βρει έδαφος. Οικολογική και βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία έχουν -συγκριτικά με άλλα κράτη- πολύ μικρό μερίδιο αγοράς. Το ίδιο ισχύει και για προσπάθειες που γίνονται για «ειδικές» καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας (π.χ. βότανα, μανιτάρια). Ωστόσο η προοπτική εξόδου από την κρίση όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε., ανοίγει προοπτικές για κατανάλωση και εξαγωγές.

Εκτιμάται ότι η έμφαση σε υψηλότερης ποιότητας και απόδοσης προϊόντα θα δημιουργήσει ευκαιρίες εισόδου καταρτισμένου προσωπικού. Στο επίκεντρο δεν είναι ειδικότητες που θα ασχολούνται μόνο με την παραγωγή, αλλά και με το «πακέτο» υπηρεσιών έως ότου φτάσει ο καρπός στο «ράφι» προς πώληση.

Πού να σπουδάσω

Οι γεωπονικές σχολές έχουν την πρωτοκαθεδρία στα ΑΕΙ. Προοπτικές υπάρχουν και για όλες τις ειδικεύσεις του τομέα της Χημείας, αλλά και για τα τμήματα της Αγροτικής Οικονομίας, της Επιστήμης Τροφίμων και άλλων συναφών ειδικοτήτων. Επίσης αναμένεται να υπάρχει ζήτηση για τους κλάδους της Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας αλλά και για τα ΤΕΙ Τεχνολόγων Γεωπόνων, Τεχνολογίας Τροφίμων, Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών.

Πολλές είναι και οι ειδικότητες των ΙΕΚ. Από τεχνικούς αμπελουργίας – οινοτεχνίας, βιολογικής οικολογικής γεωργίας, ανθοκομίας, δενδροκομίας, θερμοκηπίων και αρδεύσεων έως ειδικότητες διαχειριστή γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και τεχνικών δασικής προστασίας, πτηνοτροφίας και αναπαραγωγής αγροτικών ζώων.

Τι δουλειά  μπορώ να κάνω

Γεωπόνος.

Στέλεχος εργαστηρίου ελέγχου ποιότητας.

Μηχανικός υποδομών και συντήρησης.

Τεχνολόγος τροφίμων, οινοποιίας.

Βιοτεχνολόγος.

Υπηρεσίες Βιολογικής Οικολογικής Γεωργίας.

Υπηρεσίες Θερμοκηπίων.

Τεχνικός Αρδεύσεων.

Διαχειριστής Γεωργοκτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων.

Τεχνικός Πτηνοτροφίας – Αναπαραγωγής Αγροτικών ζώων.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  – ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΡΟΣ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΑΔΔΑ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s