Σπουδές και Επαγγέλματα

 

 Για επιλογή σπουδών και επαγγέλματος,συμβουλές από την εμπειρία των ειδικών.

 

 

1. Πρώτο βήμα, το οποίο γίνεται από την Α΄ Λυκείου, είναι η συλλογή πληροφοριών για τη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος (κατευθύνσεις, επιστημονικά πεδία, μαθήματα βαρύτητας, 6ο μάθημα επιλογής) αλλά και το σύστημα των Πανελλαδικών. Καλό είναι ο μαθητής να καταφύγει στις συμβουλές ενός ειδικού στον επαγγελματικό προσανατολισμό, ο οποίος θα τον βοηθήσει να καταρτίσει «σχέδιο δράσης» (επιλογή σχολών, συμπλήρωση μηχανογραφικού, προσανατολισμό σε συγκεκριμένα επαγγέλματα)

2. Συλλέγουμε πληροφορίες για τα τμήματα σπουδών: τα μαθήματα που διδάσκονται, τα μεταπτυχιακά που προσφέρονται, τα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνει το τμήμα και τις επαγγελματικές διεξόδους. Σχολές με καλές προοπτικές είναι αυτές οι οποίες ύστερα από 4 – 5 χρόνια σπουδών δίνουν διεξόδους σε όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους.

3. Το μηχανογραφικό δεν συμπληρώνεται ποτέ με αποκλειστικό κριτήριο τα μόρια. Πρώτο κριτήριο είναι να ταιριάζει το πρόγραμμα σπουδών με τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου.

4. Η πόλη στην οποία βρίσκεται το τμήμα σπουδών δεν μπορεί παρά να είναι κριτήριο επιλογής, καθώς υπεισέρχεται ο παράγοντας «κόστος». Ο προϋπολογισμός για μια οικογένεια με παιδί που θέλει να σπουδάσει στην επαρχία πρέπει να περιλαμβάνει τα έξοδα στέγασης, σίτισης, μετακίνησης και τις προσωπικές δαπάνες του φοιτητή. Για πέντε χρόνια σπουδών (τέσσερα χρόνια συν ένα λόγω καθυστερήσεων αποφοίτησης) η οικογένεια πρέπει να υπολογίζει μηνιαία δαπάνη περίπου 800 € μηνιαίως (200 – 300 € για ενοίκιο, 400 – 450 € για διατροφή και προσωπικά έξοδα και 50 € για μετακινήσεις τόσο εντός της φοιτητούπολης όσο και από και προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας), που σημαίνει ότι το τελικό κόστος σπουδών φτάνει περίπου στις 40.000 €. Για σπουδές στην Κύπρο, η φοίτηση σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο συνεπάγεται καταβολή διδάκτρων ύψους 6.000 – 8.000 ευρώ αλλά και αυξημένα έξοδα μεταφοράς, καθώς κάθε αεροπορικό ταξίδι κοστίζει έως 300 €. Στην Αγγλία, τα δίδακτρα κυμαίνονται από 6.000 έως 10.000 € ανά έτος, ενώ το μέσο μηνιαίο κόστος διαβίωσης ξεπερνά τα 1.100 €.

5. Υπάρχουν σχολές (ναυπηγών, στρατιωτικές κ.λπ.) που υποχρεώνουν τον μετέπειτα επαγγελματία να αλλάζει πόλη ή και χώρα για να ασκήσει το επάγγελμά του. Κατά κανόνα οι αμοιβές είναι υψηλότερες, αλλά θα πρέπει να τις επιλέγουν όσοι είναι διατεθειμένοι να ζήσουν τέτοια ζωή.

6. Κριτήριο για την επιλογή σχολής στο εξωτερικό είναι και το να αναγνωρίζεται το πτυχίο από τον ΔΟΑΤΑΠ. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του οργανισμού (www.doatap.gr) υπάρχει αναλυτικός κατάλογος ανά χώρα.

7. Επιλέγεις επάγγελμα με βάση αυτό που σου ταιριάζει και σου αρέσει και δεν λαμβάνεις αποφάσεις επηρεαζόμενος μόνο από τις διακυμάνσεις στην αγορά εργασίας η οποία κάνει «κύκλους».

8. Επιλέγεις επάγγελμα αφού γνωρίσεις την «καθημερινότητά» του. Τρόπος να γίνει αυτό είναι να συζητήσεις με έναν επαγγελματία, να επισκεφτείς το χώρο εργασίας, να παρακολουθήσεις ντοκιμαντέρ ή να διαβάσεις την αναλυτική περιγραφή κάθε επαγγέλματος.

9. Ξένες γλώσσες ιδιαίτερα των νέων αγορών (Ρωσικά, Κινεζικά, Τουρκικά, Ινδικά) θα έχουν μεγάλη ζήτηση τα επόμενα χρόνια και όποιος τις κατέχει θα έχει πολλαπλάσιες πιθανότητες να αμείβεται με ποσά υψηλότερα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

10. Κάθε νέος που σπουδάζει πρέπει να προετοιμάζεται για την αγορά εργασίας και να επιδιώκει την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας παράλληλα με τις σπουδές. Τα προγράμματα πρακτικής άσκησης, η εθελοντική εργασία ή η μερική απασχόληση αποτελούν εναλλακτικές.

 

Πηγές: Για την ολοκλήρωση του αφιερώματος συνέβαλαν με τα στοιχεία και τις γνώσεις τους ο Νίκος Παυλάκος, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και συνιδρυτής της εταιρείας «Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας», και ο Αλέξανδρος Φουρλής, γενικός διευθυντής της εταιρείας kariera.gr. H επιλογή των κλάδων, των επαγγελμάτων και των σχολών που αναφέρονται έγινε με βάση τις ακόλουθες πηγές:

➽ Τα κρίσιμα επαγγέλματα ως κινητήρες των αλλαγών στη νέα βιομηχανική πολιτική (ΣΕΒ – Μάιος 2014).

➽ Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά (ΣΕΒ – McKinsey & Company) .

➽ Πάμε…Πανεπιστήμιο 2014 (οδηγός σπουδών από τους Νίκο Παυλάκο και Σπύρο Μιχαλούλη).

info: www.kariera.gr / www.endeavor.org.gr (έρευνα Creating Jobs for youth in Greece) / www.eoppep.gr (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού) /www.doatap.gr (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης) / www.espa.gr (Νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s