Κτήμα Περέκ: παράδοση και παράδεισος,αξιομίμιτο!

    

Ένα ολόκληρο χωριό δουλεύει, δημιουργεί, κερδίζει.Ολόκληρη η Θεσσαλονίκη απολαμβάνει εξαιρετικά βιολογικά προϊόντα και την ευκαιρία να ζήσει σ’ένα μαγευτικό περιβάλλον: στο Κτήμα Περέκ.

30 χλμ έξω από τη Θεσσαλονίκη σ’ένα ορεινό ποντιακό χωριό, το Μονοπήγαδο με θέα τις βουνοκορφές του Ολύμπου και τον όμορφο θερμαϊκό, βρίσκεται το Περέκ. Ένας πολυχώρος διαμορφωμένος με υλικά της γύρω φύσης, ξύλο, πέτρα, παλιά αντικείμενα κ παραδοσιακές κατασκευές. Εικόνες και θύμισες ελληνικού αρχοντικού. Καλλιεργώντας την πρώτη ύλη και συλλέγοντας τα καλύτερα τοπικά προϊόντα, με χειροποίητους τρόπους παρασκευής και παραδοσιακές μεθόδους ψησίματος μέσα σε γάστρες σε ξυλόφουρνο, το Περέκ προσφέρει την ποιότητα που η σοφία της παραδοσης μας διατήρησε μέσα στον χρόνο. Κάθε γεύση και μια ανάμνηση.

Γεύσεις παράδοσης με ανεπανάληπτες μυρωδιές χωριού, μέσα σε ένα καταπράσινο κήπο με συντριβάνια και παιδικές χαρές, είτε δίπλα στο τζάκι τον Χειμώνα.

 

Ιστορία

Το Περέκ ξεκίνησε το 1999, ως εργαστήρι παραγωγής παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων, χειροποίητων πιτών και  ζυμαρικών. Η συνάντηση μιας ομάδας γυναικών που την συνέδεαν οι ίδιοι προβληματισμοί πάνω σε θέματα διατροφής και ποιότητας ζωής γέννησε την ιδέα για μια άλλη πρόταση στη πολύπαθη σύγχρονη διατροφή. Η ιδέα μετατράπηκε σε πράξη όταν βρέθηκε ο κατάλληλος τόπος για να την φιλοξενήσει, ένα μικρό ορεινό χωριό, με καθαρή γη, καλό κλίμα και όμορφη θέα.

Η πρώτη πολύτιμη βοήθεια σε αυτήν την προσπάθεια μας δόθηκε από τις παλιές οικογένειες του χωριού. Οι ηλικιωμένες γυναίκες  μετέδωσαν στις νεότερες την  χειροποίητη τέχνη των πιτών κ των παραδοσιακών ζυμαρικών, όπως επίσης την παρασκευή γιαουρτιού και βουτύρου, την παρασκευή γλυκών του κουταλιού και τη χρήση άγριων χόρτων.

Η γνώση της παράδοσης υπήρχε και  μπόρεσε να διατηρηθεί. Το μεγάλο όμως δώρο που μας έδωσαν ήταν η προζύμη. Ένα κομμάτι ζυμαριού που το διατηρούσαν εδώ και χρόνια στα σπιτικά τους, για την παρασκευή ψωμιού σε οικιακό επίπεδο. Ένας  θησαυρός που δίνει στο ψωμί αξεπέραστη αξία.

Με υπεύθυνη την βιολόγο κ. Μαίρη Μουρατίδου, με εμπειρία σε θέματα διατροφής και υγείας, ξεκίνησε η λειτουργία. Στη συνέχεια προστέθηκαν στην ομάδα και άλλα μέλη όπως επιστήμονες τροφίμων, διατροφής και τεχνολόγοι τροφίμων.

Το 2009 μετά από παρότρυνση των επισκεπτών του Περέκ, που γνωρίζαν το μεράκι μας κ ήθελαν να δοκιμάσουν μαγειρεμένα τα προϊόντα μας, μεταφερθήκαμε σε ένα καινούργιο χώρο όπου δημιουργήθηκε και το εστιατόριο του Περέκ.

Στο κτήμα Περέκ πολλές καινούργιες δραστηριότητες βρήκαν χώρο και έτσι μία βόλτα εδώ μετατρέπεται σε πραγματική απόδραση από την πόλη, γεμίζοντας τους επισκέπτες με όμορφες εικόνες και αναμνήσεις.

Επιτόπου και σε επιλεγμένα καταστήματα πωλούνται όλα τα,παραδοσικά-βιολογικά προϊόντα του χωριού.
Στην ιστοσελίδα: www.perek.gr  θα βρείτε  πλήθος από εντυπωσιακές πληροφορίες,  φωτογραφίες καιαποτελέσματα , που όμοιά τους,δεν θα συναντήσετε εύκολα σε χωριά της Αυστρίας και της Ελβετίας.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s