Για επιτυχία, σωστή εκτίμηση και σωστή πρόβλεψη

 

Οι “προφήτες” που έγιναν πλούσιοι: Στον αντίποδα προς τους σοφούς που πτώχευσαν, βρίσκονται ταπεινοί και άσημοι, που διέθεταν κοινό νου και πλούτισαν.

Στο βιβλίο του το «Μεγάλο Σορτάρισμα» ο συγγραφέας Michael Lewis ακολουθεί το σκεπτικό πέντε «παικτών»: του αντικομφορμιστή διαχειριστή hedge fund, Meredith Whitney, του διαχειριστή χαρτοφυλακίων της Deutsche Bank, Greg Lippmann, ο οποίος δημιούργησε το πρώτο δομημένο ομόλογο (CDO), των δύο ιδρυτών της εταιρίας Cornwal Capital, με έδρα το γκαράζ του σπιτιού τους και αρχικό κεφάλαιο μόνο $100.000, το οποίο αύξησαν σε 120 εκατ. δολάρια, όταν οι αγορές κατέρρευσαν, και του Δρ. Michael Burry, που ίδρυσε και διαχειριζόταν την Scion Capital, παρά το ότι ήταν τυφλός στο ένα μάτι και έπασχε και από το σύνδρομο Asperger.

Έβλεπαν ξεκάθαρα,ακόμη και ο τυφλός εξ αυτών, ότι κάποια προϊόντα ήταν “μαϊμούδες.Στοιχημάτισαν πάνω σ’αυτό και κέρδισαν. 

Και οι πέντε είδαν τον προφανή αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα, που παρ..ουσιάζεται σε απλοποιημένη μορφή ως εξείς: Αλόγιστη παροχή δανείων για αγορά κατοικίας από τις τράπεζες, χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους και σε ανθρώπους με χαμηλό ή μη μόνιμο εισόδημα. Συγκέντρωση από τις τράπεζες των δανείων αυτών και πώλησή τους ως ομολόγων που είχαν αρχικό rating της τάξεως του Β, με αναβάπτισή τους σε δομημένα ομόλογα στα οποία οι εταιρίες αποτίμησης έδιναν rating ως και της τάξεως Α.  Επαναγορά των «αναβαθμισμένων» δομημένων ομολόγων από επενδυτές.

Επρόκειτο για ένα προϊόν έντεχνα υπερτιμημένο,με ωραίο περιτύλιγμα αλλά ευτελές περιεχόμενο.Όταν  οι πέντε συνειδητοποίησαν πως στη βάση της πυραμίδας των δομημένων ομολόγων με χαμηλό δείκτη ρίσκου δεν ήταν παρά τα επισφαλή δάνεια των εργαζόμενων και μη Αμερικανών, δεν είχαν αμφιβολία για το τι μέλλει γενέσθαι!

Ο Δρ. Michael Burry, μάλιστα, προέβλεψε με ακρίβεια και το χρονικό διάστημα που θα έσκαγε η φούσκα: τη στιγμή που η πρώτη μεγάλη φουρνιά στεγαστικών δανείων που εκδόθηκαν το 2004-5 θα έχανε το προνόμιο του σταθερού επιτοκίου για τριετή περίοδο και θα γύριζε σε κυμαινόμενο, στα τέλη του 2007 και αρχές 2008.

Το συγκλονιστικό σε αυτήν την ιστορία είναι βέβαια ότι παρά την «μαύρη τρύπα» στα δομημένα ομόλογα, οι ασφάλειες κινδύνου σε περίπτωση πτώχευσης αυτών των ομολόγων (CDSs) πωλούνταν σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, επιτρέποντας ακόμη και τους μικρούς παίκτες της Cornwal Capital να μπουν στο παιχνίδι.Έβλεπαν ξεκάθαρα πως τα ομόλογα αυτά πάνε για φούντο.Στοιχημάτησαν πάνω σ’ αυτό και κέρδισαν πολλά.

Η κοινή λογική που ακολούθησαν και τόλμησαν να υποστηρίξουν οι πέντε, δεν ήταν τελικά και τόσο «κοινή».

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s