Μπρέττον Γουντς – ίδρυση του ΔΝΤ

 Ανόρθωση της οικονομίας, διεθνώς, μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο
Όταν οι ηγεσίες ενεργούσαν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

 

 

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος σήμανε τη δραματική επανεκκίνηση της οικονομίας στις τέσσερις ηπείρους. Αλλά όπως γίνεται συνήθως, κι αυτή τη φορά σε μεγαλύτερη έκταση, η κατάληξη ήταν απογοητευτική: Γερμανία και Ιαπωνία εντελώς διαλυμένες. Ρωσία και Κίνα βαριά πληγωμένες. Οι αυτοκρατορίες της Μ. Βρετανίας και Γαλλίας έχασαν τα στέμματά τους. Οι μικρότερες, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ολλανδία, από καιρό είχαν πουλήσει τα ασημικά τους. Η Ιταλία, ακόμη χειρότερα. Ο Καναδάς και η Αυστραλία μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους, όχι όμως να γίνουν σημαιοφόροι. Η μόνη κραταιά χώρα ήταν οι ΗΠΑ που ετοίμασε εγκαίρως τη μεταπολεμική περίοδο.

Στην πόλη Μπρέττον Γουντς υπογράφηκε συμφωνία το 1944 μεταξύ 44 κρατών, η οποία:

• Οργάνωνε τη διεθνή οικονομική συνεργασία πάνω στις αρχές του Κέυνς: ενίσχυση της ζήτησης για τις μεγάλες μάζες του πληθυσμού, κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή.

Συνέδεσε το δολάριο με το χρυσό (ορίζοντας την ισοτιμία 1 ουγγιά ίσον 35 δολάρια).

Ίδρυσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Για την ιστορία, η διαδικασία που κατέληξε στην υπογραφή του Συμφώνου του Μπρέττον Γουντς είχε ξεκινήσει το 1942, εν μέσω πολέμου και μάλιστα αβέβαιης έκβασής του, όταν ανατέθηκε στον Λόρδο Κέυνς να βρει μια αντι-προπαγάνδα στην προπαγάνδα του οικονομικού συστήματος των Ναζί.

Ο Κέυνς έξυπνα σκέφτηκε ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να προτείνει τη δική του νέα τάξη πραγμάτων και όχι να αντιπαρατεθεί στα ναζιστικά τσιτάτα. Έτσι, κατέληξε σε 4 κείμενα-αρχές. Την ίδια περίοδο ο υπουργός οικονομικών της Αμερικής White έκανε παρόμοιες σκέψεις κατ’ εντολή του Ρούσβελτ.

Τα δύο επιτελεία συναντήθηκαν αρχικά στην Ουάσινγκτον και διαμόρφωσαν τη συμφωνία, που υπογράφτηκε στο Μπρέττον Γουντς. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος σήμανε τη λήξη της βρετανικής ηγεμονίας και την έναρξη της αμερικανικής, όμως το Μπρέττον Γουντς είναι εξίσου βρετανικό επίτευγμα, για να μην πούμε οφείλει πολλά στον Keynes, που χάρη στην υπερπροσπάθειά του και την ικανότητά του να απομνημονεύει, οι διαπραγματεύσεις προχωρούσαν πολύ σύντομα και χωρίς περιθώρια για ατέρμονες αμφισβητήσεις.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s