Το Μουσείο της Βεργίνας:ρεκόρ ταχύτητας,ομορφιάς,οικονομίας,λειτουργικότητας.

 

(Τι θυμάται ένας παλιός Υπουργός πολιτισμού)

 

Ο τάφος του Φιλίππου,στην Βεργίνα, ήταν μία ανακάλυψη υψίστης αρχαιολογικής και εθνικής σημασίας.Αλλά τα υπέροχα ευρήματά του κινδύνευαν εκτεθειμένα, χωρίς προστασία.

Ο καθηγητής Μ. Ανδρόνικος, που δούλεψε σκληρά επί δεκαετίες για να πετύχει αυτόν τον άθλο, ήταν απογοητευμένος ή καλύτερα απελπισμένος.

Αυτό διατύπωνε σ’ ένα γράμμα του που έστειλε στον Υπουργό Πολιτισμού: Τα ανυπολόγιστης αξίας ευρήματα, όχι μόνο δεν αξιοποιούνταν αλλά ήταν εκτεθειμένα, μετά την αποκάλυψή τους, χωρίς καμία προστασία, επειδή το Υπουργείο αδιαφορούσε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός στεγάστρου που είχε ζητήσει ο καθηγητής. «Αυτό το γράμμα μου είναι η τελευταία όχληση», έγραφε.

Ρώτησα να μάθω, τι συμβαίνει,επειδή προ ολίγων ημερών είχα πάει στο Υπουργείο και δεν ήξερα το θέμα. «Το μελετάνε οι υπηρεσίες, πρόκειται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός ιδεών για το στέγαστρο», ήταν η απάντηση που μου έδωσαν. «Υπάρχει όμως και μια ιδέα, από ένα δικό μας», πρόσθεσε κάποιος στην σύσκεψη. Μου εξήγησαν ότι ο αρχιτέκτων Δημακόπουλος, υπάλληλος του Υπουργείου, είχε κάνει μια μελέτη γι’ αυτό το αντικείμενο αλλά επειδή ήταν «δεξιός», ούτε ο ίδιος ούτε η μελέτη του έτυχαν της πρέπουσας προσοχής. Τον κάλεσα και η πρότασή του με εντυπωσίασε. «Προχώρα και θα το φτιάξουμε», του είπα.

Κάλεσα τον καθηγητή Ανδρόνικο και πήρα το ρίσκο να του υποσχεθώ· «Κύριε καθηγητά, το στέγαστρο θα γίνει».

Τρεισήμισι χρόνια αργότερα, πήρα πρόσκληση να παραστώ στα εγκαίνια του μουσείου της Βεργίνας, που θα έκανε ο Πρωθυπουργός .

Ήταν ένα μικρό θαύμα ομορφιάς, λειτουργικότητας, προσαρμογής στο περιβάλλον και ταχύτητας κατασκευής. Ο αρχιτέκτων του έργου Δημακόπουλος ήταν δικαιωματικά, το τιμώμενο πρόσωπο, αφού το στέγαστρο εξελίχθηκε σε μουσείο.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s