Γραφειοκρατία,φαυλοκρατία,ανικανότητα;Τι από τα τρία;

Αναζητείται η μάστιγα της Δημόσιας Διοίκησης:
Γραφειοκρατία,φαυλοκρατία,ανικανότητα; Τι από τα τρία;Μήπως και τα τρία μαζί;
Διαβάζετε και συμπεραίνετε:

Πρώτο περιστατικό :Ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης ετοίμασε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, προκειμένου να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, από το βιοαέριο που παράγει ο ΧΥΤΑ της περιοχής του. Χρειάστηκαν έξι χρόνια αγώνα, με τη γραφειοκρατία, για να πάρουν  άδεια πρόσληψης τεχνικού συμβούλου. Φαντάζεστε πόσα θα χρειαστούν ακόμη για να γίνει ο διαγωνισμός και η κατασκευή αυτού του καινοτόμου έργου.

Εν τω μεταξύ, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι δήμων της Κύπρου, για να πάρουν συμβουλές από τον πιο πάνω ελληνικό ΟΤΑ, προκειμένου να κατασκευάσουν εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Οι Κύπριοι σε τρία χρόνια τελείωσαν και έθεσαν σε λειτουργία τα έργα, Στη Θεσσαλονίκη ακόμα εκλιπαρούσαν για την άδεια πρόσληψης τεχνικού συμβούλου, που θα τους καθοδηγούσε…πώς να αρχίσουν! •

Δεύτερο περιστατικό:  Ήταν πολύ πετυχημένη η επιλογή του κ. Α.Δρυμιώτη, προσώπου με διαπιστωμένες ικανότητες (οργάνωσε με απόλυτη επιτυχία και διαφάνεια την εξαγωγή των αποτελεσμάτων όλων των εκλογών επί 25 χρόνια) ως συμβούλου του τότε Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου σε θέματα εφαρμογών πληροφορικής. Κ’ ως εκεί όλα καλά,αφού άλλωστε ο κ. Παπανδρέου είχε καλή σχέση με την πληροφορική.

Όμως τα πράγματα χάλασαν όταν ο Α. Δρυμιώτης υπέβαλε τις εισηγήσεις του για εφαρμογές δημιουργίας αρχείων, μέσω των οποίων θα διασταυρώνονταν στοιχεία, θα προωθείτο η διαφάνεια, θα περιοριζόταν η γραφειοκρατία και, σε πολλές περιπτώσεις, θα καταργείτο η υποκειμενική κρίση των οργάνων της διοίκησης. Οι κρατούντες αντέδρασαν,διότι θα έχαναν την εξουσία τους ή θα θίγονταν τα συμφέροντά τους.Έτσι, ο Α.Δρυμιώτης οδηγήθηκε σε παραίτηση και ζήσανε αυτοί καλά κ’εμείς χειρότερα!

Τρίτο περιστατικό:Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News της 14/8/2011, κατά το έτος 2006 πέντε ειδικοί επιστήμονες του Α.Π.Θ. παρουσίασαν ενώπιον εξήντα επιτελών των Ενόπλων Δυνάμεων μια εκπληκτική ανακάλυψη: πρόκειται για ένα δίκτυο «παθητικών  ραντάρ» που βλέπουν σε απόσταση 400 χιλιομέτρων χωρίς να εντοπίζονται. Το κόστος για 20 έως 30 σταθμούς που θα καλύπτουν ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο είναι όσο ενός από τους γνωστούς αντίστοιχους, που αγοράζουμε από το εξωτερικό. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ενθουσιάζονται. Ιδού η συνέχεια:

• Το σύστημα παρουσιάζεται σε όλους τους κλάδους των ενόπλεων δυνάμεων που το βρίσκουν εκπληκτικό.

• Ο αρμόδιος υπουργός, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αρχηγός ΓΕΣ και η ηγεσία της αεροπορίας δίνουν εύσημα και εντολές να προχωρήσουν οι επιστήμονες στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες του συστήματος.

• Στις 13/2/2009 το Συμβούλιο Αμυντικού Σχεδιασμού και Προγραμματισμού (ΣΑΣΠ) εισηγείται ομόφωνα να εισαχθεί το θέμα κατεπειγόντως στο Συμβούλιο Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων.

• Ο νέος αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, υποστηρικτής του συστήματος, αποστρατεύεται τον Αύγουστο του 2009 χωρίς να καταφέρει να το προωθήσει.

• Ένα χρόνο αργότερα, που οι επιστήμονες είχαν έτοιμα τα πάντα, παίρνουν έγγραφο από τον Α/ΓΕΕΘΑ (τώρα είναι πτέραρχος) ότι το θέμα θα επανεξετασθεί…

• Οι επιστήμονες στέλνουν επιστολή (19/1/2010) στον Α/ΓΕΕΘΑ ρωτώντας τι ακριβώς συμβαίνει, οπότε συνεδριάζει το ΣΑΣΠ και επιβεβαιώνει πάλι παμψηφεί την αναγκαιότητα του συστήματος, οπότε ο Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων δηλώνει ότι θα προχωρήσουν αμέσως.

• Στις 15/4/2010 συνεδριάζει το Συμβούλιο Αρχηγών, εγκρίνει παμψηφεί το σύστημα και το χαρακτηρίζει ως άκρως απόρρητο και κατεπείγον. Το υπουργείο έχει έκτοτε στα χέρια του την πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη, της οποίας το μόνο μειονέκτημα, καθώς λέγεται, είναι ότι χαλάει τη «σούπα» στις βιομηχανίες οπλικών συστημάτων.

Λέγεται ακόμα ότι ένας σμήναρχος είχε σχολιάσει: «το σύστημα αυτό αν ποτέ κατασκευαστεί από την πατρίδα μας, θα αποτελέσει την ληξιαρχική πράξη αιφνιδίου θανάτου των απέναντι, αν μας επιτεθούν πρώτοι. Αλλά δεν πιστεύω ότι κάποτε θα υλοποιηθεί. Είναι πολύ μικρού κόστους. Έκανε λάθος η ομάδα. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι ζούμε στην Ελλάδα».

Αυτή την Ελλάδα να την αλλάξουμε!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s